bez-nazwy-11-792x414-2
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zakochałam się w tartach!

[fb_button]

Jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o jedzenie. Mam swoje takie małe zboczenia, nigdy nie zjem mięsa bez chleba, nie dotknę językiem, nawet za milion dolarów surowego białka jaja, nie wypije szklanki mleka, ot tak bez niczego, bo do kakałka bym już się zmusiła. Mleko tylko i wyłącznie w latte. Moja babcia zawsze ubolewała, bo jak to w tamtych stronach, kupowało się kawał świni i się robiło, kiełbasy, kaszanki, a ja, jak na to się napatrzyłam, to do tej pory mam awersję do mięsa. Zjem, ale nie zawsze i nie wszystko.

Dlatego wymyślam kulinarnie dziwne rzeczy, najbardziej lubię robić takowe na słodko, a o tarcie ‚na słono’ słyszałam już wcześniej, ale nie szło mnie przekonać. Ostatnio właśnie byłam na evencie marki Pampers i tam była taka, no mówię Wam, zakochałam się! I spróbowałam zrobić coś takiego w domu.

DSC01304

 

Długo myślałam jakie zrobić ciasto na spód, i poszłam na łatwiznę, kupiłam gotowe ciasto francuskie (dostępne w biedronce). Reszta składników jest podpatrzona z eventu. Wymienię je i napiszę, co i jak robiłam.

– 2 jajka (roztrzep widelcem)

– duży kubek śmietanki 30% (dodaj do jajek)

– przyprawy bazylia, pieprz cayenne, trochę soli (dodaj do powyższych składników)

– 2 cebule, zeszklij na patelni,

– brokuły (ugotuj, wrzuć do wrzątku na 5-7 minut, z łyżeczką cukru, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny),

– ser żółty (zależy jaki masz,plasterki pokrój w kosteczkę, a taki w kostce potarkuj na dużych oczkach)

– coś mięsnego, mogą być to plasterki szynki, czy kiełbaski, lub łosoś wędzony, czy pierś z kurczaka (jeśli decydujesz się na pierś, obsyp ją ulubionymi przyprawami i podsmaż wcześniej)

Myślę, że do środka pasowałyby jeszcze pomidorki koktajlowe, poprzekrajane na pół, kukurydza, czarne oliwki. Wszystko zależy od własnej inwencji twórczej.

Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do formy, która jest wcześniej wyłożona ciastem francuskim i pieczemy. Mocno nagrzany piekarnik do 200stopni, przez 30 minut. Po wyjęciu dajmy tarcie trochę ‚ochłonąć’, bo inaczej porozpada się podczas krojenia. Smacznego!

DSC01256 DSC01260 DSC01261 DSC01262 DSC01309 DSC01311

 

p.s. dajcie znać jak wyszło:) i czy też robicie takie rzeczy w domu ;)

 

 

XOXO
signature
comments [ 27 ]
share
No tags 0
27 Responses
  • Agnieszka
    27 . 03 . 2015

    Wow,jak cudnie wygląda :)

  • Natalia
    27 . 03 . 2015

    Faaajne too! Zjadłabym bardzo chętnie, gorzej z mężem. On by przyjął gdybym zamiast brokuł dodała jeszcze z 4 rodzaje mięsa ;/ Ja lubię eksperymentować. Tartę na cieście francuskim rozumiem, ale niektórzy robią na słono na kruchym cieście. To już mi raczej nie podchodzi, jak kruche to tylko szarlotka :) Wypróbuję Twój przepis, rozumiem, że 30% śmietanka to słodka?

    • Buuba
      27 . 03 . 2015

      no mój też jakoś nie przepada za takimi rewolucjami, ale to już jego strata;)
      a jeśli chodzi o śmietankę, to taką jak kupujesz do ciasta ;)

  • anka
    27 . 03 . 2015

    Ja robię z tego przepisu oczywiście na cieście francuskim ;) http://najsmaczniejsze.pl/2013/09/tarta-z-cukinia-i-kurczakiem/
    Zjadamy z mężem całość na raz ;)

    • Buuba
      27 . 03 . 2015

      o też spróbujemy :)

  • Natalia Ledzińska
    27 . 03 . 2015

    Ale super!:) ja dotychczas robiłam tartę tylko na kruchym cieście, bo obawiałam się właśnie, czy francuskie (pod wpływem ‚mokrości’ składników) dopiecze się od spodu. Czy u Ciebie się dopiekło, nie było ‚rozlazłe’?
    Tarta i Oli do schrupania:)!

    • Buuba
      27 . 03 . 2015

      nie było rozlazłe. myślę, że sekret tkwi w naczyniu do pieczenia, tak by dobrze się nagrzało. Ale choć się nie rozłaziło, to też nie było zbytnio spieczone. W sumie takie w sam raz;)

  • Katinka
    27 . 03 . 2015

    Kocham quiche- tarty na ostro. Moja ulubione dodatki to podsmażony boczek, por, kozi ser. Polecam książkę:http://www.empik.com/quiche-mcrae-anne,p1045646459,ksiazka-p

    • Buuba
      27 . 03 . 2015

      ooooo na pewno wypróbujemy tę kombinację! :)

  • Kasia - Mummy's World
    27 . 03 . 2015

    Uwielbiam tarty! Fajne jest to, że można dać się ponieść kulinarnej wyobraźni i wypełnić je niezliczoną ilością kombinacji :) My baardzo lubimy pikantną z kurczakiem, ale ten przepis chętnie wypeóbuję!

    • Buuba
      27 . 03 . 2015

      ja zawsze dosypuję pieprzu cayenne więcej, bo uwielbiamy pikantne jedzenie:D

  • Ewelina Musiał
    27 . 03 . 2015

    Robisz piękne zdjęcia :) aż zgłodniałam :) A tarty też kocham :)

    • Buuba
      27 . 03 . 2015

      dziękuje:)

  • Kornelia
    27 . 03 . 2015

    ja to nazywam „śmietnikowe ” :D wrzucam wszystko to co mam w lodówce. a niekiedy przekłada się to na naleśniki. super ekonomiczna sprawa i jedzenia się mniej marnuje :)

    • Buuba
      27 . 03 . 2015

      noooo, marnowanie jedzenia to nasza zmora, walczymy z tym!

  • www.MartynaG.pl
    27 . 03 . 2015

    Wygląda smakowicie ;)

  • Kinga
    28 . 03 . 2015

    Aga ja też uwielbiam tarty i odkryłam sposób na ciasto. Kupuje je, nie robie, ale zanim położę wszystkie składniki wkładam je w firmie do piekarnika na 5 minut. Trochę urośnie wyjmuje,kładę składniki i znowu do piekarnika. Dzięki temu ciasto jest chrupiące :)
    Pozdrawiam

  • Justyna
    28 . 03 . 2015

    U nas też dziś była podobna na obiad :) tyle, że ja najpierw zapiekam chwilę ciasto w piekarniku, bo jak piekę wszystko „na raz” to czasem mi się spód dobrze nie upiecze. A najczęściej robię ze szpinakiem, wędzonym łososiem i serem feta lub mozzarellą. Też pycha :)

  • Joanna
    29 . 03 . 2015

    Ja już od dawna robię tarty na francuskim cieście. W sumie to mam 2 ulubione. Tyle że ja rozciągam ciasto na długość blachy z piekarnika, czyli powierzchnia „ciasta” jest optycznie większa niż w przypadku formy od tarty. Trzeba jednak lubić pizzę na cienkim cieście, żeby i ta posmakowała. Pierwszy przepis to: ser mozarella w kostkę pokrojony i rozrzucony na cieście, na to oregano, brokuł lekko podgotowany i pierś z kurczaka lekko podsmażona z curry. Można dać jeszcze paprykę dla koloru. I to wszystko. :) Tarte podajemy z sosem czosnkowym. Druga to: ciasto francuskie, na to trochę czerwonego sosu, może być pesto czerwone, mozarella, szynka szwarcwaldzka pokrojona w paski i ewentualnie papryka :). Po upieczeniu posypuje obficie (!) rukolą i polewam oliwą i octem balsamicznym.

    • Buuba
      30 . 03 . 2015

      czyli jednak to pizza, a nie tarta ;)

  • mal
    29 . 03 . 2015

    Agus, jak coś to mam super ekstra przepis na ciasto do tarty! Lepsze jak francuskie o niebo!!! :)

    A tarta wygląda pysznie! Tylko jak dla mnie… I jak wiesz… Bez mięsa! :)

    • Katarzyna
      30 . 03 . 2015

      Dziękuje za ten przepis. Wczesniej nie mogłam sie przekonać do tarty innej niż na słodko. Dodalam jeszcze kukurydzę i pomidorki tak jak pisalas i zakochałam sie w tym daniu <3 Buziaki dla Twoich cudownych maluszkow :)

      • Buuba
        30 . 03 . 2015

        też nigdy nie mogłam się przekonać, żeby nie ten event to bym nie wiedziała co tracę!

    • Buuba
      30 . 03 . 2015

      przepis? to znaczy, że trzeba je robić? a nie wystarczy wyjąć z pudełka? hehehe ;)
      pogadamy jak będziesz w mojej sytuacji hłe hłe ;)

    • Joanna
      11 . 04 . 2015

      Faktycznie przypomina pizzę, ale w oryginalnym przepisie (gdzieś, kiedyś wyszperanym w necie, nawet strony już nie pamiętam) była nazwana „tartą”, więc z szacunku do tego przepisu posługuję się nazwą tarta. :)

  • Kasia
    02 . 04 . 2015

    Hej :) Natrafiłam na Twój blog przy okazji konkursu na Bloga Roku i …. jestem pod wrażeniem :))) Czytam to sobie na raty, gdyż sama jestem zapracowaną korpo-matką ;) Obecnie stacjonujemy w domu przez dłuższą chwilę bo mamy tu kwarantannę ospową ;) i właśnie ponownie zajrzałam poczytać co u Buuby nowego ;) i zobaczyłam te wspaniała tartę i slinotok się włączył. Mogłabyś mi napisac gdzie kupilaś te formę do tarty?? Wygląda na porządną. Ja swoją kupiłam w Tchibo jakieś 2 lata temu , niby taka z wyjmowanym dnem, cuda wianki,ale kompletnie mi nie pasuje :/ przez co zraziłam się do robienia tart, a mam na nie mega ochotę. Jak możesz napisz proszę lub daj linka odnośnie tej formy. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  • Malane
    04 . 04 . 2015

    mniammm pyszności narobiłaś mi smaka ..po świętach na pewno taką zrobię ;)

What do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *