Close
Close

Brak produktów w koszyku.

Zakochałam się w tartach!

Zakochałam się w tartach!

[fb_button]

Jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o jedzenie. Mam swoje takie małe zboczenia, nigdy nie zjem mięsa bez chleba, nie dotknę językiem, nawet za milion dolarów surowego białka jaja, nie wypije szklanki mleka, ot tak bez niczego, bo do kakałka bym już się zmusiła. Mleko tylko i wyłącznie w latte. Moja babcia zawsze ubolewała, bo jak to w tamtych stronach, kupowało się kawał świni i się robiło, kiełbasy, kaszanki, a ja, jak na to się napatrzyłam, to do tej pory mam awersję do mięsa. Zjem, ale nie zawsze i nie wszystko.

Dlatego wymyślam kulinarnie dziwne rzeczy, najbardziej lubię robić takowe na słodko, a o tarcie ‘na słono’ słyszałam już wcześniej, ale nie szło mnie przekonać. Ostatnio właśnie byłam na evencie marki Pampers i tam była taka, no mówię Wam, zakochałam się! I spróbowałam zrobić coś takiego w domu.

DSC01304

 

Długo myślałam jakie zrobić ciasto na spód, i poszłam na łatwiznę, kupiłam gotowe ciasto francuskie (dostępne w biedronce). Reszta składników jest podpatrzona z eventu. Wymienię je i napiszę, co i jak robiłam.

– 2 jajka (roztrzep widelcem)

– duży kubek śmietanki 30% (dodaj do jajek)

– przyprawy bazylia, pieprz cayenne, trochę soli (dodaj do powyższych składników)

– 2 cebule, zeszklij na patelni,

– brokuły (ugotuj, wrzuć do wrzątku na 5-7 minut, z łyżeczką cukru, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny),

– ser żółty (zależy jaki masz,plasterki pokrój w kosteczkę, a taki w kostce potarkuj na dużych oczkach)

– coś mięsnego, mogą być to plasterki szynki, czy kiełbaski, lub łosoś wędzony, czy pierś z kurczaka (jeśli decydujesz się na pierś, obsyp ją ulubionymi przyprawami i podsmaż wcześniej)

Myślę, że do środka pasowałyby jeszcze pomidorki koktajlowe, poprzekrajane na pół, kukurydza, czarne oliwki. Wszystko zależy od własnej inwencji twórczej.

Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do formy, która jest wcześniej wyłożona ciastem francuskim i pieczemy. Mocno nagrzany piekarnik do 200stopni, przez 30 minut. Po wyjęciu dajmy tarcie trochę ‘ochłonąć’, bo inaczej porozpada się podczas krojenia. Smacznego!

DSC01256 DSC01260 DSC01261 DSC01262 DSC01309 DSC01311

 

p.s. dajcie znać jak wyszło:) i czy też robicie takie rzeczy w domu ;)

 

 

Close