Close
Close

Brak produktów w koszyku.

3 przepisy na kawę mrożoną

3 przepisy na kawę mrożoną

Kawa mrożona jest teraz na topie, jest idealną odskocznią od zwykłej tradycyjnej kawy. Publikując te trzy przepisy chcę pokazać Wam, że zrobienie kawy mrożonej jest bardzo łatwe. Na pewno zaskoczy Twoich gości i będą zachwyceni jej wyglądem oraz smakiem!

Do wpisu przygotowałam moje trzy ulubione kawy: klasyczną, taką bardzo na słodko, oraz coś dla zwolenników kawy bez mleka. Gdyż nie każdy może sobie pozwolić na mleko. Coraz częściej słyszy się o nietolerancji laktozy. Oczywiście pamiętaj, że są krowie mleka bez laktozy oraz mleka roślinne. Takie mleka możesz znaleźć TUTAJ.

Przechodząc do meritum, do tego na co czekasz, oto moje trzy ulubione przepisy na kawy mrożone. Gościom zawsze serwuję klasyczną kawę mrożoną, a sobie tę słodycz.

Klasyczna kawa mrożona

Potrzebujesz:

  • filiżankę świeżo zaparzonej kawy z ekspresu
  • dowolne mleko
  • lód
  • bitą śmietanę
  • opcjonalnie cynamon
  • opcjonalnie syrop smakowy

Lód wrzucam do słoika, nalewam około 150ml mleka, zakręcam słoik i potrząsam nim długo. Litrowy słoik służy mi jako szejker. Możesz również wcześniej do mleka z lodem dodać odrobinę syropu smakowego. Do wysokiej szklanki przelewam lód z mlekiem, i dopełniam kawą. Ozdabiam bitą śmietaną i cynamonem. Taka kawa jest gotowa w kilka chwil. Możemy zamiast cynamonu użyć kakao, czy brązowy cukier.

 

Espresso Tonic

Potrzebujesz:

  • tonic
  • wcześniej zaparzone espresso
  • kostki lodu

Sprawa tutaj jest bardzo prosta, do ładnej szklanki lub jak w moim przypadku do ładnego kieliszka wlewamy tonic, dopełniamy wcześniej zaparzonym espresso, dodajemy lód i to wszystko! Jeśli chcesz możesz napój ozdobić gałązką mięty, czy plastrem pomarańczy.

Słodkie mrożone latte

Ten przepis skradł moje serce. Warstwy pięknie się od siebie rozdzielają. Kawa smakuje niebanalnie, dla łasuchów, czy miłośników słodkości jest idealna!

Potrzebujesz:

  • słodzone mleczko skondensowane
  • filiżankę wcześniej zaparzonej kawy
  • 100ml mleka (roślinnego lub zwykłego)
  • lód
  • bitą śmietanę
  • opcjonalnie coś do dekoracji

Mleczko wlewamy do długiej przezroczystej szklanki, tak by wypełniało jej 1/3 objętości. Wrzucamy kostki lodu, następnie mleko i kawę. Ozdabiamy bitą śmietaną, i w moim przypadku jeszcze borówkami. Jednakże mogą to być kawałki drobno pokrojonej truskawki, czy świeże maliny.

Koniecznie naszym gościom dołączamy słomkę, by mieli wybór: spróbowanie wszystkich warstw, lub pomieszanie całej kawy i wypicie takiego napoju.

Pamiętaj, że dobrą kawę trzeba kupić w dobrym miejscu, ja osobiście mam bzika na punkcie kawy i kocham swój ekspres. Kupuję do niego kawę w ziarenkach. Ekspres gdy robi kawę za każdym razem świeżo mieli ziarna. Dzięki temu kawa jest wyjątkowa. Dobre ziarna kawy kupuję w sklepie Coffeedesk, link do kaw znajdziesz tutaj.

Jeśli spodobały Ci się przepisy na takie wyśmienite zimne/mrożone kawy, możesz znaleźć ich więcej na Coffeedesk. Polecam Ci tam zajrzeć!

To wszystko! Mam nadzieję, że skorzystasz z tych przepisów gdyż są proste w wykonaniu i bardzo smaczne!

Close