fbpx
Close
DIETA CIĘŻARÓWKI – najważniejsze produkty w ciążowej diecie

DIETA CIĘŻARÓWKI – najważniejsze produkty w ciążowej diecie

[fb_button]

Będąc z Bubinkiem w ciąży przytyłam <olaboga> aż 30kg! Startowałam z wagi 60kg, by tuż przed cięciem ważyć 90kg (dodam, że mam 178cm wzrostu, aby zapobiec pytaniom:)). Teraz jest inaczej, stratowałam z 70kg, bo nie zdążyłam zrzucić wszystkiego, i na razie ważę 75kg. Zostały 3 miesiące do porodu i gdybym mocno się postarała to mogłabym powtórzyć mój wyczyn, bo to tylko przytycie 5 kilo na miesiąc. Ale ja będę się mocno starać by się to nie powtórzyło. Siedząc przy stole czy to u babci, czy w rodzinie, słyszę tylko ‘jedz, jedz! Musisz teraz jeść za dwoje!’. Z tym się nie zgodzę, w ciąży powinno się jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Zapotrzebowanie dorosłej kobiety na kalorie to 1800-2100kcal na dobę. Ciężarna kobieta nie potrzebuje podwójnej dawki, tylko niespełna 200-300 kalorii więcej. Powiem szczerze, że w pierwszej ciąży niczego sobie nie żałowałam, chciałam sobie odbić te wszystkie lata dbania o figurę, i miałam to co miałam. Teraz staram się jeść zdrowo, chociaż pozwalam sobie na moje ‘zachciewajki’ całkiem często, ale wtedy jem lżejszą kolację, bądź idę na dłuższy spacer. Ważne jest regularne i zdrowe jedzenie. Przygotowałam listę rzeczy, które powinna spożywać ciężarna, aby dzidziuś brzuszkowy rozwijał się prawidłowo, oto one:

 

  1. Gotowane jajka, jedno jajko co drugi dzień, jeśli nasz cholesterol jest w normie, dostarczy nam witaminy A i B12, jedno jajko to niespełna 90kcal.
  2. Warzywa, co najmniej 3 porcje dziennie, najważniejsze są te zielne, brokuły sałata, dostarczają nam niezbędnych kwasów foliowych, jest to najważniejsza rzecz w rozwoju maluszka.
  3. Chude mięso, polecałabym indyka i polędwice, źródło białka i ważnego w ciąży żelaza (aby uniknąć anemii spożywajmy 4-5 porcji tygodniowo)
  4. Ryby, zawierają kwasy omega 3, ważne dla rozwoju mózgu naszego brzuszkowego bobasa, wystarczą dwie porcje tygodniowo. My uwielbiamy łososia na parze, dobry jest też pieczony w folii aluminiowej.
  5. Produkty pełnoziarniste – makarony, pieczywo, kasze, płatki. Są źródłem błonnika i witaminy z grupy B, uregulują nasz metabolizm
  6. Owoce – im bardziej kolorowo – tym więcej witamin:)
  7. Nabiał, kojarzycie pewnie z opowieści, że każda mama po ciąży ma większość zębów do leczenia? Mówi się, że dziecko ‘wyssało’ z niej to co najlepsze, dlatego nie zapomnijmy o jogurcie lub 2-3 plasterkach sera żółtego dziennie.

A jak Wasza waga zachowywała się w ciąży? ;>

INSTA KADRY: 1. łosoś, marchewka i brokuły na parze, z makaronem pełnoziarnistym. 2. świeże owoce: kuki, kiwi, mandarynka. 3. pyszna sałatka z smażonym indykiem, rukola, rzodkiewka, papryka, sos vinegre. 4. Kanapki z gotowanym jajkiem. 5. sushi -tylko takie z pieczoną rybą. 6. małe zachciewajki – pyszne gofry

 

Close