Close
Close

Brak produktów w koszyku.

Jak zrobić krowę na bóstwo? Jak ugotować przepyszne dania? O przesmacznej i eleganckiej akcji KOBIETY ALMETTE czyli najciekawszy wpis na blogu

Jak zrobić krowę na bóstwo? Jak ugotować przepyszne dania? O przesmacznej i eleganckiej akcji KOBIETY ALMETTE czyli najciekawszy wpis na blogu

Z uśmiechem z samego rana jechałam zaproszona na wspaniałą akcję. Nie spodziewałam się, że to będzie taki fantastyczny dzień, który dostarczy mi masę wiedzy oraz masę wrażeń. Mój partner tego dnia prowadził auto, więc miałam czas na obserwacje. To były pierwsze cieplejsze dni, gdy wszystko po zimie budziło się do życia. Mój wścibski nos przyklejony do szyby obserwował co dzieje się na podwórkach, które mijaliśmy.

Wyjeżdżaliśmy z Białegostoku na pogranicze Mazowsza i Podlasia, gdzie w Patrykozach miało czekać na nas spotkanie w przepięknym Pałacu.

Co zaobserwowałam? To kobiety szykowały na wiosnę grządki, to kobiety czyściły pozieleniałe przez zimę płoty. To one odprowadzały swoje dzieci do szkoły, to one były w nieustannej aktywności. Tylko je widziałam.

Podobną drogę pokonuję też jeżdżąc do rodzinnej miejscowości, pamiętam poprzedniego lata, że również widziałam kobiety, które nawet kosiły trawę, czy malowały ogrodzenia!

Obrazy, które widziałam przed oczami potwierdzały tylko moją wiarę w siłę kobiet. Mówi się, że mężczyzna jest głową rodziny, a kobieta jest szyją, która nią kręci. I to jest prawda! Każda kobieta może nakierować swojego mężczyznę na odpowiednią drogę, która zapewni wszystko co najlepsze swojej rodzinie. My kobiety mamy potężną moc. Mamy podzielność uwagi, jesteśmy mądre i potrafimy ogarnąć dom, dzieci, rodzinę, podwórko, pracę zawodową, oraz potrafimy do tego dorobić jeszcze na swoje potrzeby. Rozwijamy swoje pasje i coraz częściej działamy. Poznajcie tylko bohaterkę tego wpisu – jej postać tylko Wam to wszystko potwierdzi! Uwierzcie mi, będzie ciekawie!

SIŁA KOBIET

O sile kobiet i ich wytrzymałościach, oraz zdolnościach interesuje się od zawsze. Zawsze bardzo mnie to interesowało i z podziwem patrzę na rozwijające się kobiety. Coraz częściej spotykam na swojej drodze kobiety niezależne, i gdy dowiedziałam się o akcji:

KOBIETY ALMETTE

byłam zachwycona! Nie mogłam się doczekać kiedy przyjadę, i poznam ją od zaplecza.

Od czego wszystko się zaczęło?

David Gaboriaud, który jest ambasadorem marki Almette postanowił rozpocząć poszukiwania smaku Almette. Skąd się bierze taki niesamowity smak białego serka, który od zawsze mi się kojarzył jako tylko serek kanapkowy? David wyprowadził mnie z tego błędu i pokazał jak łatwo serek wzbogaca smak wyjątkowych dań.

David postanowił szukać u źródła. Do wyprodukowania serka potrzebne jest mleko, a jak jest potrzebne mleko, to potrzebne są krowy. Mleko do produkcji serka Almette jest pozyskiwane z gospodarstw na Mazowszu i Podlasiu. Wyjątkowe krowy pani Joanny, która jest bohaterką tego wpisu, są hodowane w w gospodarstwie we wsi Skwierczyn Dwór. To jest właśnie jedno z gospodarstw, które dostarcza mleko do Węgrowa, tam właśnie powstaje Almette.

Dlaczego wyjątkowych krów?

Pięknych i jedynych w swoim rodzaju. Krów, które zdobywają nagrody na wystawach. Są do tego specjalnie przygotowywane. Wiesz kto przygotowuje krowy do wystawy? Nosi to specjalną nazwę, ponieważ przygotowywanie ich to FITTING, a zajmuje się tym doświadczona fitterka. Nigdy w życiu nie wiedziałam, że takie rzeczy mają miejsce. Jaka byłam zaskoczona tymi informacjami! Do tego jeszcze te piękne krowy dają mleko do serka Almette, byłam mega zaskoczona, a moje zdziwienie sięgnęło zenitu, jak się dowiedziałam, że to właśnie Pani Joanna Nasiłowska jest właśnie tą niezwykłą kobietą, która hoduje aż 200 krów!

Zdecydowanie zasługuje na miano Kobiety Almette! Miałam okazję osobiście poznać Panią Joannę, która jest piękną, elegancką i wyjątkową kobietą. Na pierwszy rzut oka nie powiedziałabym, że potocznie mówiąc aż tyle ogarnia! Byłam pełna podziwu! To tylko potwierdza, że kobiety naprawdę są wyjątkowe.

David mi powiedział, że Pani Joanna oprócz hodowli zajmuje się jeszcze całą rodziną i codziennie około 10 osobom przygotowuje posiłki. 

Pani Joanna jest przykładem silnej i niesamowitej kobiety. Takie kobiety bardzo mi imponują!

Spotkanie

Jednym z głównych moich zadań na spotkaniu było przygotowanie z Davidem posiłku. Przygotowaliśmy perliczkę. Była również z nami Monika z bloga www.tekstualna.pl , ona przygotowywała ravioli. Oczywiście wszystko z serkiem Amlette. Na sam koniec wszyscy razem: ja i Monika, oraz David i Pani Joanna mieliśmy przyjemność ucztowania. Wszyscy spróbowaliśmy potraw jakie zrobiliśmy i stwierdziłam, że od tamtej pory Almette nie będzie tylko serkiem na kanapki, ale będzie również w potrawach w naszej kuchni.

Podsumowanie

Chciałabym Cię zaprosić na stronę internetową: www.almette.pl, na której znajdziesz piękną relację z naszego spotkania. I pamiętaj: w kobietach siła! Na samym końcu wpisu czekają na Ciebie trzy wspaniałe przepisy, wykorzystaj je w swojej kuchni, próbowałam i polecam z całego serduszka!

 

Przepisy

 

Perliczka z grzybami w sosie chrzanowym na bazie serka Almette z chrzanem

AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette

Perliczka jest bardzo delikatnym mięsem, podobnym w smaku do kurczaka. Podanie jej z grzybami i puree ziemniaczanym świetnie podkreśla jej smak. Danie idealne na obiad, wyjątkowy rodzinny obiad, na przykład w weekend.

Czas przygotowania: 30 min

Dla 4 osób

SKŁADNIKI:

  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 1 perliczka
  • 2 szalotki
  • garść ulubionych grzybów (pieczarki brunatne, portobello, boczniaki, kurki…)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu wege lub rosołu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 60 g zimnego masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania puree. Obrane i pokrojone ziemniaki gotuj w osolonej wodzie ok. 20 min. Po tym czasie odsącz je i przeciśnij przez praskę. Podgrzane mleko wlej do przeciśniętych ziemniaków i od razu wymieszaj. Dodaj 30 g masła i mieszaj aż masło się rozpuści. Dopraw puree do smaku solą i pieprzem.

Z perliczki wytnij udka i piersi. W szerokim garnku na łyżce oliwy podsmaż udka i piersi na złoty kolor z obu stron. Wlej bulion i przykryj garnek. Gotuj ok 20 min.

W tym czasie, posiekaj drobno szalotki. Zeszklij je na łyżce oliwy. Następnie wlej wino
i gotuj aż połowa płynu odparuje. Wlej śmietankę i dodaj 2 – 3 łyżki serka Almette z chrzanem. Wymieszaj wszystko razem i gotuj jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje.

Równolegle, pokrój grzyby w ćwiartki i podsmaż je na suchej patelni na złoty kolor. Na koniec dodaj 30 g masła, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Udko i piersi serwuj z puree i grzybami. Mięso polej sosem chrzanowym. Udekoruj natką pietruszki.

Porady:

  • jeśli kupisz całą perliczkę, podziel ją na kawałki. Piersi i udka zużyjesz do przepisu. Skrzydełka i korpus zachowaj na rosół. Możesz je też zamrozić i użyć kiedy kiedy indziej,
  • w sezonie użyj świeżych grzybów z lasu, a w zimie zastąp je łatwo dostępnymi grzybami, jak pieczarki, shiitake, boczniaki czy portobello,
  • smażenie grzybów na suchej patelni pozwala im puścić swoją „wodę”, która często jest gorzka. Dodatkowo ładnie się zarumieniają, dopiero na koniec wymieszaj je z tłuszczem (oliwa, olej czy masło) i dopraw do smaku (sosem sojowym, solą i innymi przyprawami).

Ravioli z płynącym żółtkiem i serkiem Almette z chrzanem

AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette

Ravioli wymagają trochę przygotowania, ale efekty wynagrodzą wysiłek. Serek Almette z chrzanem świetnie tu pasuje i podbija smak żółtka. Idealne danie na obiad!

Dla 2 osób

Składniki:

ciasto do ravioli:

  • 300 g mąki makaronowej „00” (lub semoliny albo krupczatki)
  • 3 jajka
  • łyżka wody
  • dodatki:
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 6 jajek (potrzebujemy same żółtka)
  • 50 g parmezanu grana padano
  • 50 g masła
  • kilka listków szałwii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z 6 jajek oddziel białka od żółtek. Masło rozpuść na patelni i podgrzewaj, aż się zrobi brązowe, a jego zapach przypomni zapach prażonych orzechów laskowych. Na koniec dorzuć liście szałwii i wymieszaj. Przelej palone masło do miski.

Ciasto do ravioli – ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Wyrabiaj je 4 – 5 minut, aż będzie gładkie. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj każdy na cienki prostokątny płat. Można to robić specjalną maszynkę do makaronu lub wałkiem.

Za pomocą rękawa cukierniczego, napełnionego farszem z serka Almette z chrzanem i 25 g startego parmezanu, uformuj po 3 gniazdka na dwóch płatach makaronu. W gniazdka włóż żółtka. Tak przygotowane gniazdka z żółtkami przykryj drugim płatem makaronu i ugnieć brzegi. Wycinaj radełkiem kwadratowe ravioli (lub okrągłym ringiem).

Gotuj je pojedynczo w osolonej wrzącej wodzie przez ok 3 min. Wyjmij z garnka, odsącz i od razu podawaj z palonym masłem, listkami szałwii i pozostałym startym parmezanem.

Porady:

  • wszystkie składniki to przygotowania ciasta do ravioli powinni być w temperaturze pokojowej, tak aby ciasto dobrze się zagniotło,
  • tak, jak przy gotowaniu makaronu, należy porządnie posolić wodę – ok 10 g soli na litr wody – to jedyny moment kiedy masz szansę dobrze doprawić ciasto do ravioli!
  • masło palone wymaga kilku minut Twojej uwagi, nie pozwól aby się przypaliło!

Tarte flambee z serkiem Almette z chrzanem

AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette

Francuska „pizza” z Alzacji, czyli prosty i smaczny placek z dodatkiem serka, cebuli i boczku. (idealna na przekąske!)

Czas przygotowania: 30 min

Dla 4 osób

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 ml oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • 80 – 100 ml letniej przegotowanej wody

dodatki:

  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 1 biała cebula pokrojona w cienkie talarki
  • 150 g boczku wędzonego parzonego, pokrojonego w zapałki
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiej przez sito do misy miksera (z końcówką do wyrabiania ciasta). Dodaj soli i oleju. Do suchych składników wlej tyle wody, ile mąka przyjmie. Ilość wody zależy w dużej mierze od jakości i rodzaju mąki, której używasz. Do mąki pszennej typ 500 potrzeba mniej więcej 80 -100 ml letniej przegotowanej wody. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za suche, dolewaj wody po łyżce.  Ciasto powinno być na tyle miękkie, żeby dało się je wyrabiać.

Wyrabiaj ciasto przez 5 – 6 min na wolnych obrotach. Jeśli zdecydujesz się przygotować ciasto ręcznie, potrzebujesz kilku minut na wyrobienie. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie i sprężyste. Po tym czasie zostaw ciasto z misie i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 15 min.

Wyciągnij ciasto z misy. Wyrabiaj je krótko na stolnicy oprószonej mąką. Potem rozwałkuj je na cienki placek o dowolnym kształcie.

Przełóż ciasto na blachę do pieczenia (wcześniej oprósz ją mąką). Posmaruj ciasto  serkiem Almette z chrzanem. Ułóż plasterki cebuli i kawałki boczku. Piecz kilka minut w rozgrzanym piekarniku w 200 – 220°C. Brzegi i spód muszą być mocno podpieczone,
wtedy wyciągnij ciasto z piekarnika. Polej łyżkę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Serwuj od razu.

Porady:

  • placki możesz smażyć z obu stron, tak jak na naleśniki, na rozgrzanej i suchej patelni,
  • uformować je można w różne kształty. Ważne, aby były cienkie, wtedy szybko się upieką lub usmażą,
  • dodatków do placków może być wiele, to doskonały przepis na „czyszczenie lodówki”.

Przepisy zachęcam wypróbować! A Was zapraszam na obszerną relację z mojego wyjątkowego spotkania:

Close