Close
Close

Brak produktów w koszyku.

Przepis na dyniowy mech – idealne jesienne ciasto

Przepis na dyniowy mech – idealne jesienne ciasto

Czy pamiętasz przepis na ciasto: leśny mech? Teraz przyszła pora na dyniowy mech! A to za sprawą jesieni. Piękne żółte korony drzew przypominają, że mamy już jesień. Spadające kasztany, kolorowe liście, piękne okrągłe pomarańczowe dynie, które aż się proszą o to by wykorzystać je w kuchni. Na dynie mam masę sposobów, jakich? Dowiesz się pod koniec tego wpisu :)

A teraz pora na przepis na przepyszny dyniowy mech. Sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto wyszło wspaniale! Zachwycają się nim dzieci jak i ci starsi domownicy. Wrzucam Wam przepis, spróbujcie koniecznie:

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 300g świeżej dyni, waga już bez skóry i bez pestek
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • opcjonalnie pół lub 1 łyżeczka cynamonu. Podkreśli to kolor ciasta, jeśli chcemy by było jaśniejsze, dajmy mniej cynamonu

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 duża śmietanka 30% (300ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietanfix

Użyłam okrągłej blachy na ciasto o średnicy około 23cm.

Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra dół na około 180 stopni przed przygotowaniem ciasta, by się nagrzał. Dynię ścieramy na średnich oczkach na tarce. Jajka – białka z żółtkami oddzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, a białka ubijamy na sztywno.

Do żółtek dodajemy olej i miksujemy. Następnie wszystkie składniki, łącznie z dynią, łączymy, ale mieszamy już bez miksera, delikatnie łyżką, tak by zapobiec zmniejszeniu się objętości ciasta. W ten sposób będzie puszyste.

Do wyłożonej papierem lub natłuszczonej blachy wylewamy ciasto. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

Przygotowanie kremu:

Możemy go zacząć przygotowywać chwilę po wstawieniu ciasta do piekarnika. Opakowanie galaretki pomarańczowej zalewamy tylko 100ml wrzątku. Musimy bardzo długo mieszać, by dobrze się rozpuściła, oraz odstawić do ostygnięcia.

Gdy galaretka ostygnie mieszamy ją z kremem mascarpone. I odstawiamy.

Następnie ubijamy śmietankę 30% (lub 36%), ubijając dodajemy śmietanfix, a gdy będzie ubita dodajemy cukier puder. Następnie dwie masy łączymy ze sobą.

I mamy krem :)

Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, i damy mu chwilę by ostygnąć, wydrążamy w nim dziurę (niczym w kopcu kreta) i wykładamy naszą masę krem. Ciasto które zostało kruszmy na wierzch. Ciasto powinno postać w lodówce minimum 2 godziny przed podaniem. Chociaż my nigdy nie czekamy tak długo ;)

Gotowe! Ja życzę Wam smacznego!

Teraz jesienny czas, więc jesienne przepisy na pewno będą pojawiały się w kuchni, inspiracje na dynie i jesienne przepisy znajdziesz na stronie przepisy.pl, a dokładniejszy link do przepisów z dynią:

https://www.przepisy.pl/skladniki/warzywa/dynia

Na portalu jest aż 156 przepisów z dynią, na pewno znajdziesz coś dla siebie! Życzę Ci smacznego! Daj znać jak wyszło ciasto!

Close