fbpx
Close
Close

Brak produktów w koszyku.

Jakie błędy popełniamy najczęściej podczas odchudzania? 5 fitprzepisów z majonezem

Jakie błędy popełniamy najczęściej podczas odchudzania? 5 fitprzepisów z majonezem

Każdy z nas marzy o pięknej smukłej sylwetce. Marzenia są na wyciągnięcie ręki, wystarczy znać podstawy zasad odżywiania się. Mam nadzieję, że Was zaskoczę tym wpisem i zmienicie podejście do swojego odżywiania na bardziej zdroworozsądkowe. Próbowałam różnych diet w życiu, ale ze mną jest tak, że długo nie wytrzymuje na tej samej jednej diecie, szybko mi się nudzą, lub po prostu tęsknie za potrawami, które uwielbiam. Dużo czasu mi zajęło zanim zrozumiałam, że życie nie polega na tym by pilnować diety. Czuje się szczęśliwa mogąc jeść wszystko, trzymając się wypracowanych reguł by samej ze sobą było mi dobrze.

Zobacz jakie błędy możesz popełniać podczas odżywiania się:

Brak liczenia kaloryczności posiłków

Uważam, że to nas może zgubić. Każdy z nas by jeść, żyć i oddychać potrzebuje minimum 1500kcal. A jeśli codziennie ciężko pracujemy, potrzebujemy więcej prawda? Gdy spożywamy mniej kalorii osłabiamy nasz organizm, który później nam spłata figla gdy zjemy więcej w postaci efektu jojo. Nasz organizm będzie myślał, że znów będziemy go głodzić, dlatego sobie musi wziąć na zapas mega dużo tkanki tłuszczowej.

W drugą stronę: jeśli jemy za dużo i tego nie spalamy, to też to odkłada się nam w postaci tkanki tłuszczowej. Zgubą są słodkie napoje, na przykład lepiej jest wypić szklankę wody, która ma 0kcal i jest zdrowa, niż szklankę jakiegokolwiek napoju, która może mieć 200kcal. Dodatkowo czasem nam się wydaje, że jemy zdrowo, ale jemy za dużo i dodatni bilans kaloryczny też jest przyczyną nabierania masy ciała.

Jeśli nie znamy swojego zapotrzebowania kalorycznego, możemy znaleźć wzór w internecie, a jeszcze lepiej byłoby pójść do specjalisty (np dietetyka) który nam to obliczy i ustali nam zbilansowaną dietę, na bazie naszego wywiadu (jaki tryb życia prowadzimy i co lubimy jeść). Jeśli będziemy regularnie spożywać posiłki i dostarczać naszemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, poczuje się on bezpiecznie i przestanie magazynować tkankę tłuszczową.

Brak ruchu

Nie bez przyczyny mówi się, że ruch to zdrowie, ale też dodałabym sformułowanie, że ruch to szczęście! Dostarczając organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, dorzucając ćwiczenia, nasz całodniowy bilans kaloryczny robi się ujemny. Co za tym idzie? Tracimy szybciej nasze nadprogramowe kilogramy. Dodatkowo na swoim przykładzie opiszę, że mam problemy z bólem pleców, ze względu na swój tryb życia i pracy, a gdy tylko pochodzę na siłownie, wzmocnie mięśnie, które okalają kręgosłup, ból mija. Także ruch to nie tylko lepsza forma, zgrabna sylwetka, ale również eliminacja bólu, poprawienie ogólnego samopoczucia i uczucie szczęścia, ze względu na wytwarzające się endorfiny.

Głodzenie się

Dużo moich rówieśniczek uważa, że to najlepsza dieta, jedzenie w bardzo małych ilościach, albo niejedzenie wcale. Efekty może będą szybkie, ale będziemy chodzić źli, poddenerwowani (bo kto odczuwając głód czuje się inaczej?), oraz jesteśmy skazani na efekt jojo, jak napisałam w punkcie pierwszym.

Podczas głodówek również nasza skóra traci jędrność, nasza cera szarzeje, nie warto! Naprawdę! Najlepszym rozwiązaniem jest zbilansowana dieta, o odpowiedniej kaloryczności, dopasowanej do naszej wagi i wzorstu.

Unikanie ulubionych potraw

Wiele z nas myśli, że będąc na diecie, musi zrezygnować z ulubionych potraw. My ze swoja przyjaciółką słyniemy z tego, że uwielbiamy pizzę. I nie damy rady zrezygnować z tej pizzy, dlatego przygotowujemy ją same. Wówczas wiemy co się w niej znajduje, dzięki temu dokładnie damy radę obliczyć kaloryczność zjadanej pizzy (jeśli jesteście na bieżąco z moim instagramem, znacie temat). Moje ciało ma zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2000kcal. Jeśli mój dzień składa się z 5 posiłków, to każdy powinien mieć około 400 kalorii. Jeśli Twój dzień składałby się z 4 posiłków, a miałabyś podobne zapotrzebowanie kaloryczne do mojego, to posiłek powinien oscylować w 500kcal. Połowa naszej pizzy tyle ma, więc sobie mogę na nią pozwolić! I jestem szczęśliwa! Mój partner i ja nie wyobrażamy sobie również życia bez majonezu. Soso do wyżej wymienionej pizzy przygotowujemy na bazie majonezu. Wzbogaca smak każdej potrawy, jaka by nie była, jeśli jest z majonezem jest sztosem!

A doskonale sobie zdajemy sprawę, że majonez ma sporo tych kalorii, jednakże z tego względu nie musimy z niego zrezygnować podczas diety! Wystarczą odpowiednio skomponowane posiłki, i odpowiednie wyliczenia.

Dla przykładu mój ulubiony majonez Pudliszki gęsty i kremowy ma 736 kcal w 100gramach. A do większości posiłków dodaje tylko 1 łyżkę majonezu.

Udało mi się przygotować moje ulubione potrawy z nim, oraz wyliczyć kaloryczność tych posiłków, dzięki czemu wiem ile czego mogę zjeść. Dlatego dziś dzielę się z Wami moimi top przepisami z majonezem, które są zbilansowane, i mają odpowiednią kaloryczność mieszczącą się w potrzebnej kaloryczności na dany posiłek. Jeśli będziesz przygotowywała te przepisy, i potrzebujesz mniej lub więcej kalorii, wystarczy, że coś dorzucisz, lub z czegoś zrezygnujesz. Do obliczania kaloryczności posiłków używam bezpłatnej aplikacji na telefon. 

Przepisy:

Tuńczykowe łódeczki

Potrzebujesz:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5 listków sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka majonezu Pudliszki
  • Kawałek czerwonej cebuli do dekoracji

Sposób wykonania:

Tuńczyka odcedzasz, wrzucasz do miseczki i rozdrabniasz widelcem. Dodajesz łyżkę majonezu, kukurydzę, pieprz do smaku i mieszasz. Układasz porcję na liściach sałaty rzymskiej. Sałatę możesz jeść do woli, ma znikomą kaloryczność. Więc nie musi to być 5 listków, może być i więcej. Możesz posmarować listki powstałą pastą i zawinąć w ruloniki.

Kaloryczność:

339 kcal

Sałatka z czerwoną fasolą

Potrzebujesz:

  • Pół puszki czerwonej fasoli
  • Garść szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu Pudliszki
  • 50g sera żółtego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Jajko gotujemy na twardo, po wystudzeniu kroimy w kostkę. Ser żółty kroimy w kostkę, oraz ogórki konserwowe. Szczypiorek drobno siekamy. Fasolę z puszki odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy łyżkę majonezu Pudliszki, sól i pieprz do smaku i gotowe!

Kaloryczność:

510kcal

Mini tortille

Potrzebujesz:

  • 1 placek tortilli
  • 100g piersi z kurczaka
  • sałata
  • 1 śliwka suszona
  • 1 łyżka majonezu Pudliszki
  • papryka

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy ulubione przyprawy i smażymy bez tłuszczu. Placek tortilli podgrzewamy na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i smarujemy placek łyżką majonezu, w miejscu, w którym będziemy układać składniki. Sałatę, śliwkę i paprykę kroimy i wykładamy na tortillę razem z kawałkami podsmażonego kurczaka. Całość zawijamy i kroimy na mniejsze części. Gotowe!

Kaloryczność:

492kcal

Sałatka z makaronem o obniżonej kaloryczności

Potrzebujesz:

  • 1 paczka makaronu typu konjac ( jest to makaron o obniżonej kaloryczności, zamówisz go przez internet, lub kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, czy żywnością dla sportowców, ja zamawiam przez internet, jest mi najwygodniej)
  • Pół puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu Pudliszki

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kukurydzę i tuńczyka odsączamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i dodajemy do tego 1 łyżkę majonezu Pudliszki. Dodajemy pieprz do smaku, i gotowe!

Kaloryczność:

437kcal

Zawijana pierś z kurczaka

Potrzebujesz:

  • 100g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka majonezu Pudliszki
  • Kilka pieczarek
  • Pół cebuli
  • 3 plasterki boczku

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażamy na patelni bez tłuszczu, do ostudzonych i podsmażonych pieczarek i cebuli dodajemy 1/3 łyżki majonezu, oraz sól i pieprz. W piersi robimy kieszonkę i wkładamy farsz do środka. Pierś smarujemy pozostałą częścią majonezu (czyli 2/3 łyżki). Obsypujemy przyprawą do kurczaka i zawijamy w plastry boczku. Możemy użyć wykałaczek, by pierś była bardziej zwarta. Całość pieczemy na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni (termoobieg, grzanie góra i dół) na 25 minut.

Przygotowaną pierś jemy z warzywami typu pomidor sałata, czy papryka.

Kaloryczność:

378kcal

 

To całe 5 przepisów, które pasują na obiad, śniadanie czy kolację. Wszystko zależy od Ciebie! Jeśli wykorzystasz któryś przepis daj mi znać, pamiętaj by użyć majonezu Pudliszki. Jest gęsty i kremowy, ma wyrazisty smak, który podkreśli każdą potrawę i nada jej wyrazu. Produkowany jest w charakterystycznych ładnych słoiczkach, nie trudno go nie zauważyć na półce sklepowej. Odkąd spróbowaliśmy jego smaku, wybieramy tylko ten :)

 

 

 

Close