Close
Close

Brak produktów w koszyku.

3 przepisy na idealne sałatki na imprezę, proste i smaczne!

3 przepisy na idealne sałatki na imprezę, proste i smaczne!

Organizując letnie imprezy nie szukam przepisów w sieci, mam po prostu swoje sprawdzone i ulubione przepisy na sałatki, którymi zajada się cała rodzina, jak i znajomi. Idealnie pasują do grilla, lub nawet same jako popołudniowy posiłek. Na spotkanie z koleżanką, czy rodzinną kolację. Są uniwersalne, proste do zrobienia, i przepyszne!

Mamy lato – moją ulubioną porę roku, dla mnie lato mogłoby trwać cały czas! Słońce, przepiękna zieleń, długie wieczory, wczesne poranki. Idealna temperatura, aż chce się żyć! Czekałam długo na tę porę roku by móc w końcu zrealizować projekt naszego tarasu, i by móc w końcu się nim cieszyć! Teraz pozostaje to, co najprzyjemniejsze, korzystanie z jego uroków. Ostatnio zrobiłam kilka sałatek, zaprosiłam przyjaciółkę, i to był naprawdę super czas spędzony na świeżym powietrzu.

Do sałatek, które przygotowałam dodałam majonez Pudliszki. W każdej będziecie miały napisane ile go użyć. Robiąc zakupy wybierz właśnie ten majonez, gdyż idealnie podkreśla smak sałatek i innych dań, jest gęsty i kremowy. Ostatnio rozmawiałam nawet z przyjaciółką, że ten majonez uratuje każde danie. Jest z nami przez cały rok, od świąt Bożego Narodzenia, poprzez letnie imprezy, urodziny wszystkich domowników, czy długie jesienne wieczory.

Już Wam wrzucam przepisy, mam nadzieję, że rozkochacie się w tych sałatkach tak jak my! Są sprawdzone, znane i są nieodłącznym elementem naszych spotkań towarzyskich:)

 

Sałatka z marynowanym selerem

Czego potrzebujesz?

  • 1 torebkę ryżu
  • 1 słoiczek marynowanego selera
  • 1 puszkę ananasa
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • 2 łyżki majonezu Pudliszki
  • sól, pieprz

Torebkę ryżu gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. Plastry ananasa wyciągamy z puszki, odsączamy i kroimy w kostkę. Selera odsączamy z marynaty ze słoika. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy dwie łyżki majonezu Pudliszki, oraz sól i pieprz do smaku. Dla miłośników kukurydzy: będzie tu pasować, dodaj całą puszkę :)

 

Sałatka gyros

Potrzebne składniki:

  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • 4 większe ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • pół kapusty pekińskiej
  • keczup
  • majonez Pudliszki

Sałatka jest warstwowa, pięknie się prezentuje, a jej smak i zapach – nie do opisania, same zobaczycie! Cebulę szklimy na patelni i gotową wrzucamy na sam dół miski. Następnie pierś z kurczaka (ilość wedle uznania, ja dałam około 400g) kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros i podsmażamy. Usmażoną wrzucamy do miski, na wcześniej ułożoną cebulę. Gdy kurczak wystygnie smarujemy warstwę majonezu (około 2-3 łyżki w zależności od wielkości miski), kolejną warstwą jest warstwa keczupu, a następnie warstwa kukurydzy, dałam całą puszkę. Następnie ogórek pokrojony w kostkę. Na koniec całość posypujemy kapustą pekińską.

Możesz zrobić oczywiście więcej warstw, na przykład jeszcze ze świeżego ogórka, lub pomidora, ale gdy warstw będzie więcej, ulokuj wówczas jeszcze jedną warstwę majonezu do smaku.

 

Sałatka 4 składnikowa

Potrzebujesz tylko 4 składników:

  • kolorowy makaron świderki
  • majonez Pudliszki
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • kilka mniejszych pieczarek

Pół paczki makaronu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy na pół i podsmażamy. Wystudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy odsączone pomidory, oraz dwie łyżki majonezu Pudliszki. I to wszystko! A świetna przekąska gwarantowana.

Dipy:

Możesz zrobić jeszcze jedna przekąskę, która co prawda nie jest sałatką, ale również będzie cieszyć oko i jest szybka i prosta w przygotowaniu, oto ona:

Ja akurat pokroiłam trzy papryki w różnych kolorach w słupki, ale może to być świeży seler naciowy, marchewka, wszystko zależy od Twojej inwencji. Kolorowe słupki warzyw są zdrową przekąską i pasują do nich dipy, które podkreślą ich smak.

Dip pierwszy:

  • 2 łyżki majonezu Pudliszki
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej

Łączymy ze sobą i mamy przepyszny, lekko pikantny dip.

Dip drugi:

  • 2 łyżki majonezu Pudliszki
  • 2 łyżki śmietany 18% do sosów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Czosnek wyciskamy na prasce, wszystko łączymy ze sobą i mamy kolejny dip. Te dipy również pasują do kiełbasek z grilla i innych przekąsek, są przepyszne, składniki zawsze mamy w domu, i są również bardzo uniwersalne!

Zapraszam Was do korzystania z lata w pełni, bo naprawdę warto! Zanim się obejrzymy ono się skończy, dlatego korzystajcie z każdej chwili i cieszcie się z długich wieczór w pełni! A przepyszne sałatki umilą każdy czas! Smacznego! :)

 

 

 

Close