Właśnie zajadam się piętką z chleba, który upiekłam. Jest mega pachnący, chrupiący i przepyszny. Gwarantuję Ci, że jak go upieczesz to nigdy nie sięgniesz po chleb ze sklepu!
Jest taki prosty w przygotowaniu, że nie da się w to uwierzyć! potrzebujesz tylko:
- 3 szklanki mąki
- jedna szklanka letniej wody
- 1 łyżka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka oleju
Wieczorem wystarczy te wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać niedbale łyżką, i zostawić pod wilgotną ściereczką na całą noc.
Rano wyłożyć masę na wysypaną mąką stolnicę. I wyrabiać przez chwilę, podsypując mąką, aż chleb przestanie się kleić.
Piekarnik nastawić do temperatury 230 stopni, i włożyć do środka naczynie żaroodporne z przykryciem, żeby również się nagrzewało.
Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, wyjmujemy naczynie. Wysypujemy dno mąką i wkładamy ciasto uformowane w kule, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Nastawiamy czas na 30 minut.
Po upływie tego czasu, znów nastawiamy piekarnik na 200stopni, z tymże zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy chleb następne 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb. Czyli łączny czas pieczenia to 50minut. 30 z pokrywką. 20 bez.
Często również pytacie, czy mogą być świeże drożdże. Oczywiście, że tak. Pół łyżeczki świeżych drożdży wymieszaj z wodą podaną w przepisie, a następnie połącz wszystkie składniki ze sobą. I postępuj według dalej podanych wskazówek.