Close
Close

Brak produktów w koszyku.

Banoffee – przepis na najprostsze i najpyszniejsze ciasto bez pieczenia

Banoffee – przepis na najprostsze i najpyszniejsze ciasto bez pieczenia

Uwielbiam ciasto Banoffee, chociaż sama nazywam je Bananofe, jest wyjątkowo smaczne, proste w zrobieniu i efektowne. Znika w jeden dzień, a domownicy dopytują się czy zrobię je jeszcze.

Będziesz potrzebowała:

  • kiść bananów
  • 500ml śmietanki 30%
  • puszkę masy kajmakowej
  • 2 opakowania ciasteczek holenderskich
  • 2 łyżki cukru poduru
  • pół gorzkiej czekolady
  • pół kostki masła
  • 2 śmietanfixy (proszek utrzymujący konsystencję bitej śmietany)
  • okrągła blacha 22-23cm

Ciasteczka holenderskie to takie okrągłe herbatniki, polane czekoladą z jednej strony. Kruszymy je do miski, i zalewamy wcześniej rozpuszczonym masłem w rondelku. Wszystko blendujemy na gładką masę.

Ja zawsze blachę wykładam papierem do pieczenia, by uniknąć jej mycia, ale nie musisz tego robić. Zblendowane ciasteczka z masłem wylewam do formy i wkładam do lodówki.

W tym czasie puszkę kajmaku wkładam do miseczki z gorącą wodą, by zmiękła. 500ml śmietanki ubijam na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietanfixy.

Wyciągam spód z lodówki, rozsmarowuje na nim masę kajmakowa. Układam banany, na to rozsmarowuje śmietankę i trę czekoladę.

Niestety ciasto musi postać w lodówce, minimum kilka godzin. Ciężko wytrzymać, ale warto ;)

 

Close