Close
Close

Brak produktów w koszyku.

Jak smakują święta? Przepis na najpyszniejsze sałatki świąteczne! Poznaj tajny składnik!

Jak smakują święta? Przepis na najpyszniejsze sałatki świąteczne! Poznaj tajny składnik!

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny rodzinny czas, pełen ciepła i spokoju. Jednakże zanim usiądziemy do rodzinnego stołu czeka nas masa przygotowań. Prezenty, zakupy spożywcze, planowanie, pakowanie. Utrudnione znalezienie miejsca parkingowego w galerii, dłuższe kolejki w sklepach, robi się coraz bardziej nerwowo. Wiele firm goni by zamknąć rok, chociaż wcześniej było wiadomo, że rok kończy się w grudniu, jednak nadal ten grudzień zaskakuje znienacka ;) Zaskakuje brudnymi oknami, niezmienionymi pościelami i nie wytrzepanymi dywanami. Proponuję wyluzować i skupić się na tym co najważniejsze – dla mnie osobiście jest to jedzenie. Najbliżsi wiedzą jak jest dla mnie ważne. Gdy jestem głodna nie można do mnie podchodzić ;) A za dobre jedzenie pokroję się żywcem! Dlatego Wigilia u mnie będzie wyjątkowa i już wiem jak o to zadbać – jednocześnie tym sekretem dzielę się z Wami!

Poznajcie niezawodne przepisy, które z łatwością wkomponujecie w swoją kolację Wigilijną. Wszystkie cechuje jeden wspólny mianownik – niezawodny smak. I to Wam gwarantuję!

Zanim zaczniesz, pragnę przekazać Ci kilka niezawodnych tipów, które ułatwią Ci przygotowanie tych przepisów, otóż:

  • wszystkie warzywa gotuj w mundurkach, nie obieraj ich przed gotowaniem,
  • warzywa ugotuj dzień wcześniej, będą już schłodzone i idealnie nadają się do połączenia w sałatkach
  • do potraw z cebulą wybierz czerwoną, nada wyrazistego smaku i świątecznego klimatu,
  • jajka gotuj od momentu wrzenia przez 7 minut, do wody dodaj odrobinę soli i oleju, będą łatwiej się obierały
  • podczas zakupów wybierz najnowszy majonez Pudliszki, gęsty i kremowy, wzbogaci smak każdej potrawy, nie ma w sobie konserwantów, sztucznych barwników, ani sztucznych aromatów. Idealnie pasuje do sałatek, czy jajek, oraz dekoracji potraw.

Szuba

Na pierwszy ogień sałatka, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii. Wigilia to moja wymarzona uczta ponieważ nie jem mięsa i z Wigilii właśnie wychodzę taka objedzona i szczęśliwa. By zrobić szubę będziesz potrzebowała:

  • 3-4 jajka
  • 2-3 średniej wielkości buraki
  • 3 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ziemniaki
  • 4 płaty śledzi w słonej zalewie
  • mleko, olej
  • Majonez Pudliszki
  • Sól

Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki ugotuj w mudurkach z pozostałymi warzywami. Śledzie należy kilkakrotnie opłukać w wodzie, a następnie namoczyć na kilka godzin w mleku. Odsączyć pokroić w kostkę i dodać kilka kropel oliwy. Cebulę pokroić drobno i pomieszać z pokrojnym śledziem. Ułożyć równomiernie na dnie miski i posmarować cienką warstą kremowego majonezu. Na tarce jarzynowej trzemy ugotowane ziemniaki, solimy i smarujemy majonezem. Na tarce trzemy buraki i czynność powtarzamy, solimy i smarujemy cienką warstwę majonezu. Następnie ścieramy ugotowane marchewki, solimy i przykrywamy cienką warstwą majonezu, a na sam koniec ścieramy jajka.

Sałatka jarzynowa

To kolejny świąteczny ‘must have’ na stole. Zobacz tylko jak wzbogacić jej smak:

  • 3-4 marchewki
  • puszka groszku
  • 1 seler
  • 6 ziemniaków
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 jabłko
  • kilka łyżek majonezu kremowego Pudliszki

Marchewkę i selera gotujemy. Dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki i jabłko również kroimy drobno, dodajemy groszek, sól i pieprz, koniecznie kremowy majonez Pudliszki i gotowe! Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy postoi w lodówce, składniki przejdą smakiem i nabierze chłodnej temperatury.

Sos majonezowo-pieczarkowy

Niezwykle prosty w przygotowaniu, zaskakująco smaczny. Pasuje do jajek, sałatek, mięs. Potrzebujesz:

  • Duża garść rodzynek hetmańskich(około 100gram)
  • 4 duże pieczarki
  • natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Gęsty i kremowy majonez Pudliszki
  • 1 łyżka śmietany

Sparz rodzynki, i pokrój je na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie umyj, odetnij końcówki, pokrój je na paski i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. 2-3 gałązki natki pietruszki drobno posiekaj. Dodaj 3-4 łyżki kremowego majonezu i 1 łyżkę śmietany, oraz sól i pieprz do smaku.

Sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem

  • Ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • Kremowy i gęsty majonez Pudliszki
  • Wędzony łosoś
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 czerwone cebula
  • Koperek

Sałatka, która zachwyca wyglądem i smakiem. Ziemniaki, ogórki i jedną cebulę pokrój w kostkę. Złącz składniki, przypraw ulubionymi przyprawami. Dodaj posiekany koperek i majonez. Płaty łososia ułóż w różyczki. Kolejną cebulę pokrój w plastry i wydrąż z nich koła do ozdobienia sałatki. Wygląda pięknie i tak samo dobrze smakuje!

Świeża świąteczna sałatka ziemniaczana

  • 3 ziemniaki
  • 1 Łodyga selera naciowego
  • Ogórek kwaszony
  • Cebula
  • Gęsty i kremowy majonez Pudliszki

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pozostaw do wystygnięcia. Łodygę selera pokrój drobno. 1 duży ogórek kwaszony również pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj w piórka. Wszystkie składniki połącz, dodaj sól i pieprz do smaku. Smak selera odświeży sałatkę, a nowy majonez Pudliszki sprawi, że sałatka będzie bardziej wyrazista.

To wszystko! Sałatki mają ze sobą wspólne składniki, a każda smakuje inaczej! Dlatego będziesz miała ułatwione zadanie podczas ich przyrządzania! A korzystając ze wszystkich przepisów, będziesz miała o 5 mniej z 12 potraw do zrobienia na stół Wigilijny.

Razem z marką Pudliszki chciałabym życzyć Ci wszystkiego co najlepsze. Pogody ducha, przyjemnej rodzinnej atmosfery i wyjątkowych pysznych dań na stole wigilijnym! Wesołych świąt! :)

 

Close