O wiele lepiej się czuję w tej słodkiej kuchni, niż w tej ‘słonej’ ale za to obiema uwielbiam się zajadać…;)
Mam dla Was dwa przepisy bez których nie wyobrażam sobie świąt. Na torcik makowy czekam cały rok, a gdy już go zrobię to nie mogę się doczekać na kawałek, bo przecież nie zawiozę nagryzionego tortu.
Do torcika makowego potrzebujemy:
Biszkopt:
- 6 jajek
- Puszka masy makowej z bakaliami(850g)
- 4 łyżki kaszy mannej
Krem:
- 250ml śmietanki 36%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 500g serka mascarpone
- 4-5 łyżek mocnej ostudzonej kawy
Dodatkowo:
- konfitura wiśniowa z całymi wiśniami
- kakao
- zaparzona kawa do nasączania
- 4 łyżki likieru, najlepiej wiśniowego
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywno, a żółtka na puszysty jasny krem. Do masy makowej dodajemy kaszę manną i żółtka, miksujemy. Następnie delikatnie dodajemy białka i mieszamy.
Pieczemy 45minut w 175 st.
Zostawiamy do wystudzenia najlepiej na noc.
Krem:
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarponę oraz kawę i wymieszać.
Nasączenie:
Do kawy dodajemy likier, i tym nasączamy. Nasączamy niezbyt mocno, ‘na wyczucie’ gdyż biszkopt i tak już jest mokry, od gotowej masy makowej
Biszkopt przekrajamy na 3 części. Pierwszą nasączamy smarujemy konfiturą następnie kremem, i tak przekładamy następną część.
Wykańczamy tort smarując górę i boki kremem posypując kakao przez sitko. Boki można przystroić migdałami lub orzechami.
Szyszki:
- 1kg krówek
- 4 opakowania ryżu preparowanego
- Kostka margaryny
Kostkę margaryny rozpuszczamy w garnku dodając krówki. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy ryż i mieszamy. Ja formowałam szyszki poprzez torebkę foliową.
Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku i będziecie miały ochotę wypróbować moje przepisy. Dla Was wszystkich razem z Bubim, Tatkiem, Sharkim i Daisy życzymy beztroskich Świąt Bożego Narodzenia! Oraz dużo zdrowia, spełnienia marzeń i dużo dużo pieniędzy!!! :D