Jeśli kochasz swoje dzieci to na pewno dbasz skrupulatnie o ich zdrowie. Nie ma nic lepszego, jak wprowadzanie małymi kroczkami zdrowych produktów do ich diety. Obiecaj mi, że od dziś będziesz o to dbać! Mam dla Ciebie dwa fajne pomysły jak wykorzystać pełnoziarnisty makaron tak, by dzieci go zjadły z apetytem. Zanim dojdziemy do przepisów chciałabym Ci przekazać niesamowitą wiedzę, która głęboko wsiąknie w Ciebie.
Czy wiesz, że produkty zbożowe:
- zawierają węglowodany złożone, a te powinny stanowić główne źródło energii w codziennym żywieniu
- zawierają dużo błonnika, są źródłem witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor
- są cennym elementem diety dzieci w wieku przedszkolnym
Dbając o dietę swoją, swoich dzieci i swojej rodziny pamiętaj o regularnych zbilansowanych posiłkach. Dbaj o urozmaicenie każdego posiłku, nie tylko o to by były kolorowe, ale także żeby zawierały jak najwięcej składników odżywczych. Pamiętaj również, że węglowodany to dobra energia, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania oraz rozwoju fizycznego i umysłowego naszych dzieci.
Ile to razy zastanawiałaś się co włożyć do garnka, co przygotować na obiad? Ile to razy spędziłaś w kuchni bite kilka godzin, postawiłaś pod nos, a ono nie chciało jeść? Przyznaj się!
W ostatni weekend chłopaki mało co się nie pozabijali o brązowe rurki, pożerali je bez niczego, bez żadnych dodatków, gdyż Tatko powiedział im, że to są małe armaty. Później spróbowali reszty, niestety nie mieli już tyle miejsca w brzuszkach, za to było więcej dla nas.
MAKARON ZE ŚMIETANKĄ I OWOCAMI
W tym przepisie inspiracją był dla mnie kultowy makaron z truskawkami ze szkolnej stołówki, pamiętam, że był tam jeszcze biały ser.
Ja użyłam:
-śmietanki 30%
-banana
-truskawki
-makaron pełnoziarnisty
Makaron ugotowałam według przepisu podanego na opakowaniu, śmietankę ubiłam mikserem, posłodziłam miodem i wrzuciłam pokrojone w kostkę owoce. Pyyycha! Oczywiście możesz dodać biały ser, danie będzie bardziej urozmaicone i zdrowsze! To danie może być bazą, a Ty możesz do niego dodać owoce jakie tylko chcesz!
WYTRAWNE BABECZKI
Z makaronowymi babeczkami znamy się już od dawna. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, smakują dzieciom i łatwo się je podaje – maluszek może wziąć jedną w rączkę i sam jeść. To jak będą smakowały zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, ja nie dodaję dużo przypraw ze względu na dzieci, ale gdybym miała je robić dla siebie to na pewno byłyby mocno pikantne!
Potrzebujemy:
-makaron pełnoziarnisty
-4 jajka
-śmietanka 30%
-brokuł
-szynka
-ser żółty
Brokuły ugotuj, makaron również (według przepisu podanego na opakowaniu). Szynkę pokrój w kosteczkę. Jajka roztrzep widelcem, dodaj śmietankę i przyprawy (według uznania, ja dodałam szczyptę soli i trochę pieprzu, niewiele). Ugotowane brokuły rozgnieć widelcem, a ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki połącz razem i włóż do foremek od babeczek.
Możesz na górę wrzucić trochę sera żółtego.
Piec w piekarniku około 18 minut – 180stopni. Czas pieczenia polecam kontrolować, w zależności od piekarnika – możesz wyjąć babeczki wcześniej.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.