bez-nazwy-11-792x414-2
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Przepis na budyń z kaszy jaglanej

Posted on

Budyń z kaszy jaglanej – nie brzmi zbyt smacznie, prawda? Ale mimo wszystko postanowiłam spróbować, przełamać się i zrobić. Ogólnie uwielbiam jeść – dużo i po trochu próbować wszystkiego, niestety jest jeden szkopuł. Nie lubię gotować. Cierpi mój mąż, który od czasu do czasy musi pełnić tę rolę w naszym domu, ale cóż, nie narzekam ;)

Z moim zdrowym odżywianiem jest jak z chorągiewką na wietrze. Albo mam na to zapał i chęci, albo po prostu nie mam na to ochoty. Jednakże każdy dzień to postęp i idzie mi coraz lepiej. Smakują mi coraz to nowsze rzeczy i doceniam dobre samopoczucie. Procentuje to na nasze zdrowie i na nasz portfel. Bo zdrowie odżywianie brzmi drogo, ale gdy wypracujesz pewien system, okaże się to nieprawdą!

 

O tym rozpiszę się w osobnym wpisie. Teraz przepis. Przygotowanie budyniu zajmuje niewiele czasu, a jest to smaczny i zdrowy posiłek, który nadaje się dla całej naszej rodziny!

Przepis na dwie porcje:

Gotujemy torebkę kaszy jaglanej, ugotowaną przekładamy do blendera kielichowego (możemy użyć ręcznego jeśli nie posiadamy).

Dodajemy jakąś słodycz (ksylitol, stewia lub miód)

Dodajemy mleko i blendujemy. Ilość mleka uzależniona jest od pożądanej przez nas konsystencji. Przyznam, że zrobiłam to ‚na oko’. Użyłam również mleka roślinnego, ze względu na brak na laktozy w nim. Laktoza sprawia, że mój brzuch wygląda jak połowa ciąży, dlatego powoli rezygnuje z niej.

Budyń dekorujemy owocami, bakaliami, czy orzechami. Dla dzieci można dodać na wierzch miodu, bądź syropu (np malinowego) domowej roboty, pycha!

 

To chyba wszystko, daj znać jak wypróbujesz, aaaa i jeszcze jedno: SMACZNEGO! :)

 

fg6a8792 fg6a8796 fg6a8804 fg6a8810

XOXO
signature
6 Responses
  • Jerzy Ledziński
    14 . 03 . 2017

    A co tu tak cicho>?

  • Justyna
    14 . 03 . 2017

    Polecam sposób gotowania kaszy opisany na tej stronie: http://kaszomania.blogspot.com/p/jak-ugotowac-kasze-jaglana.html – dzięki niemu kasza ma mniej goryczki. Tak, jest z tym trochę więcej zachodu, ale smak lepszy :) Osobiście wyłączam gaz, jak kasza wchłonie wodę i zostawiam na jakiś czas pod przykryciem. Chętnie wypróbuję Twój przepis! :)

  • Natalka
    14 . 03 . 2017

    Pychotka! Spróbuje dziś zrobić :-)

  • retrokicks
    15 . 03 . 2017

    nigdy nie byłam fanką budyniowo – kisielowych deserów, ale przyznam że Twój wygląda bardzo ładnie :P

  • Wronkowa
    15 . 03 . 2017

    Wypróbuję :)

What do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *