fbpx
Close
Smak tej pasty zabija!

Smak tej pasty zabija!

 

Jeszcze nigdy nie sądziłam, że coś tak banalnie prostego, może smakować na zabój. Nie sądziłam, że taki boski smak można uzyskać na bazie zielonego groszku. Ten banalny zielony groszek kojarzę z dzieciństwa. Na pewno masz taką babcię, która przed świętami przygotowuje sałatkę wielowarzywną w wiadrach(!!!). Wszystkie składniki gotowane w wielkich garnkach, łączone razem i okraszone przepysznych majonezem. Co prawda odkąd się dowiedziałam, że jednak mała łyżeczka ma zabójczą ilości kalorii to nie spożywam go tak często.

Przepis na pastę poznałam w ostatnią sobotę. Poznałam przepis i smak. Zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne, a to co mi dały – w osobnym poście, niech ta pasta będzie takim małym przedsmakiem. I naprawdę! Polecam! Zróbcie ją w domu! Prosto, łatwo, szybko, foodgazm gwarantowany!

Pasta z zielonego groszku

450g zielonego groszku (ok 3 szklanki)

1/2 cytryny (sok plus otarta skórka)

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki posiekanej pietruszki

1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju lnianego)

sól i pieprz do smaku.

Zagotowujemy wodę, wsypujemy zamrożony groszek i czekamy aż woda znów się zagotuje. Gotujemy 5 minut od momentu wrzenia, następnie odcedzamy groszek i przelewamy zimną wodą.

Ścieramy skórkę z wyparzonej wcześniej połowy cytryny i wyciskamy z niej sok.

Łączmy wszystkie składniki, doprawiamy i blendujemy na gładką masę.

 

Smacznego! :)

FG6A0097 FG6A0105 FG6A0108 FG6A0112 FG6A0113

 

Przepis poznałam na warsztatach ‚Zdrowe śniadania’, które odbyły się w Studiu Kulinarnym „Atuty”(klik).

Wkrótce poznacie całą relację, oraz więcej przepisów i inspiracji!

I jak? Zrobicie pastę?

 

Close