bez-nazwy-11-792x414-2
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Moje sposoby na udany dzień

[fb_button]

Do moich magicznych sposobów na dobry dzień należą:

 

  1. Dobra kawa. Mało która matka, która modli się codziennie o przespaną noc, da radę bez niej rozkleić powieki.
  2. Makijaż. Pisałam o tym (klik) tysiąckroć, że staram się by był codziennie, i robię to tylko i wyłącznie dla siebie. No pewnie, że nie dla kuriera. I choć moda teraz wchodzi na #nomakeup, której bacznie się przyglądam, szczególnie na insta, gdzie piękna mother spuści głowę, grzywka okala jej twarz, a piękne rumienie słońca okalają policzki. Gdybym ja sobie zrobiła takie selfie, to najpierwszym planie byłyby moje sińce pod oczami.
  3. Ćwiczenia, i choć wczorajszy dzień już straciłam, przyznaję się bez bicia, to po nich czuję się o wiele lepiej. Jakoś humor dopisuje bardziej, żarty męża są ciut bardziej znośne i nawet pogoda wydaje się być lepsza!
  4. Szczęśliwe dzieci. To oczywiście jest numer jeden, ale bez kawy mama nic nie zdziała. Moje dzieci i pewnie dzieci każdej z Was uszczęśliwiają kolejno: dobra zabawa, wygodny ciuszek, sucha pielucha i dobre jedzenie. Jeśli chodzi o to ostatnie, to dobrze się złożyło, bo zaproszono nas do akcji:

 

– Zdrowe gotowanie z BEABA –

Przyznam się bez bicia, ale Babycook widoczny na zdjęciach mamy już od trzech miesięcy! Tak go codziennie testuję i maltretuję, że nie było jak, zrobić dla Was zdjęć i opisać go. Pomyśleć, że nasze matki miały tetrowe pieluchy, tarkę do prania, a marchewkę gotowały w garnku i ścierały na tarce. I miały na to wszystko czas! Teraz jak mi jakaś moja przyjacióła gdera, jak to ciężko w tych czasach chować dzieci, to przewracam oczami, pieluch prać nie trzeba, gaci też, nawet naczyń! I jedzenie samo się zrobi. Wystarczy przycisnąć co trzeba. Żyć nie umierać! Babycooka pokochałam od pierwszego wejrzenia/gotowania i nie mam zamiaru się z nim rozstawać.

 

DSC03057 DSC03049

 

Wszystko robię w nim ‚przy okazji’, podczas gotowania rodzinnych obiadów. Gdy u nas mielone, to Oli ma malutkie meatballsy do BLW, gdy kotleciki z piersi na obiad, to zanim je zrobię, odkrajam kawałek i dorzucam brokuła. Łosoś, warzywa, wszystko na parze i zdrowo! Do pojemnika po lewej wlewam wodę aż po brzeg, i ona wystarczy na całe gotowanie, a całe gotowanie to kilkanaście minut! Po gotowaniu wystarczy kliknięcie w drugą stronę, a potrawa zmieni się w papkę dla naszego bezzębnego szkraba.

 

DSC03121 DSC03133 DSC03150 DSC03152DSC03164 DSC03179 DSC03196 DSC03220

 

Najedzone dziecko to szczęśliwe dziecko :)

 

page

 

I nasz hicior, silikonowy multipojemnik do mrożenia jedzenia. Pojemność jednego pojemniczka jest jak słoiczek i w zupełności nam wystarcza na obiadek.

DSC03231

 

Od lewej: Łosoś z kalafiorem, meatballsy z ziemniaczkami, brokuł z piersią i papka z nich.page2

 

A teraz uwaga mam dla Was niespodziankę!

– KONKURS –

Beaba zaprasza Was do zdrowego gotowania! Wystarczy, że udostępnicie ten post i wymyślicie przepis, który będę mogła zrobić w Babycooku (gotowanie na parze i blendowanie), a zgarniecie te świetne akcesoria dla swoich pociech!

Zestawy są trzy. Przepis, który zwycięży, zrealizuję na blogu i jednocześnie podam wyniki konkursu :)

Zaskoczcie mnie! Bym miała co robić :D Konkurs zakończy się po majówce, może przez ten zacny weekend wpadnie Wam coś fajnego do głowy jeszcze? Przepisy w komentarzach możecie zostawiać do 4 maja do 23:59. Wraz z przepisem napisz na który zestaw/nagrodę masz chrapkę :) Powodzenia!

pol_pl_Miseczka-Ellipse-210ml-Plum-Beaba-903_1-horz pol_pl_Talerzyk-Ellipse-300ml-Green-Beaba-900_1-horz pol_pm_Sliniak-z-kieszonka-Blue-Beaba-918_4-horz

BEABA POLSKA – KLIK

Fanpage sponsora – KLIK

XOXO
signature
comments [ 41 ]
share
No tags 0
41 Responses
  • Kamila
    25 . 04 . 2015

    Moja propozycja. Robiąc królika na obiadek odkroić kawałeczek ładnego mięska dla Oliego włożyć do Babycooka do tego marcheweczke i ziemniaczki i koniecznie koperek i na końcu zmiksować. Dla reszty rodzinki resztę królika usmażyć,udusić z marchewka w sosie śmietankowo -koperkowym. Mniammmm….. Kupując dla swojego dziecka słoiczki z królikiem śmiałam sie że je on lepiej niż my bo królik gości u nas od święta z takim urządzeniem napewno byśmy częściej widzieli sie z królikiem przy stole a córci w brzuszku sama bym robiła słoiczki a przy okazji i reszta rodzinki by częściej jadła te pyszne i zdrowe mięsko. :) Smacznego!!!

    • Kamila
      26 . 04 . 2015

      Ponieważ ja to zazwyczaj na oko robię by Ci ułatwić niech będzie dla Oliego około 50g króliczka z jednego ziemniaczka i pół marchewki ale robiąc więcej można zawsze zamrozić w cudnych pojemniczkach a koperek może dobrze posłużyć maluszkowi jak by miał problem z kupka. Z reszta królika proponuje dzień wcześniej go przyprawić dużo papryki słodkiej i to co uważasz sól, gwówka czosnku z dwie cebulki i duzo marchewki w kostkę bądź w talarki. Ja królika podsmażam potem podlewam woda i sie dusi wraz z warzywami aż będzie miękki na końcu zalewam śmietaną 30% i siekam duzo koperku. I masz królika w sosie smietanowo-koperkowym ale sos ma korol marchewkowy bo duzo marchewki w nim :) Do tego ziemniaki według uznania jak podane mogą być młode bo zaczyna sie na nie sezon i np.buraczki u nas te danie robi furorę i moj niespełna 3latek wcina aż mu sie uszy trzęsą :)

  • EWELINA
    25 . 04 . 2015

    Babycook! Moje marzenie :) Niestety ze względu na cenę nie mogę sobie na niego pozwolić i muszę trzeć tą marchewkę na tej tarce :D
    śliczna mama i śliczny brzuszkowy, z którego już zrobił się taki sam kawaler jak bubek :) pozdrawiam :)

  • Ania
    26 . 04 . 2015

    jako że sezon na szparagi zaczyna się proponuję szparagi z mięskiem i ziemniaczkami a Buubkowe podniebienie będzie zaspokojone!
    150g ziemniaków pokrojonych w kostkę
    tyle samo szparagów (150g) obranych i również pokrojonych,
    mięsko ok 40g może być kurczak najlepiej (polędwiczka z piersi) lub ew. dobrej jakości wędlinka.

    dodatkowo na pyszny podwieczorek mus gruszkowo-jabłkowy
    70g jabłka oraz 100 g gruszki, (dla dwóch podwajamy proporcje) i parujemy :D miksujemy i podajemy małym łakomczuchom

    mam nadzieję że brzuszki będą zadwolone :)

    • Anna
      05 . 05 . 2015

      Oj zapomnialam napisac wcześniej zezestaw 1 wpadł mi w oko choc ten miętowy sliniak… az slinka cieknie

  • magda
    26 . 04 . 2015

    Aj jakie to byłoby ułatwienie przy twojce szkrabow :) najmlodsza Zosia dopiero skończyła 6 miesięcy i zaczynamy właśnie rozszerzenie diety o inne pokarmy poza cycem….na razie jest to marchew, ziemniak, burak, dynia, pietruszka i cukinia oraz jabłko. A już mam pomysły na gotowanie nie w garku a w babycook pyszna będzie cielęcina z musem dyniowi-marchewkowym. A przepis:
    * 150 gram dyni
    * 100 gram marchwi
    * 50 gram cielęciny
    Przyprawa domowa bazylia do smaku, wszystko parujemy i blendujemy na gładki mus a mały bubek zjada ze smakiem :)
    Natomiast deser to jabłkowo -malinowa rozkosz małego podniebienia :)
    Jabłko i kilka swoich z ogrodka na razie mrożonych malin uparowac i zblendowac na gładki mus.
    Mniam mniam…sama uwielbiam to połączenie razem ze starszakami do lodów waniliowch! :p

  • Anastazja
    26 . 04 . 2015

    Dla Olisia zaproponowałabym:

    Zupkę z brokułów
    Składniki:
    – 100ml wody
    – łyżka ugotowanych brokułów
    – łyżka nestle sinlac
    – łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.

    Jagnięcinkę z kaszką
    Składniki :
    1 marchewki
    – ziemniak
    – 1 słodkiego jabłka
    – 20g mięsa jagnięcego
    – kawałeczek białej części pora
    – łyżka groszku zielony świeżego lub mrożonego
    – 1 korzenia pietruszki
    – 2 łyżki kaszy jaglanej
    – łyżeczka oliwy z oliwek. Smacznego!

    Ewentualnie

    Słodki kurczak z kaszą jaglaną
    Składniki :
    1 piers z kurczaka
    kasza jaglana
    słodkie jabłko
    woda

    A na deserek

    Ryż brązowy z jabłkiem
    Składniki :
    – 1 jabłko
    – 3 łyżki ugotowanego ryżu brązowego

    Kasza jaglana z jabłkami
    Składniki :
    – 10 dag kaszy jaglanej
    – 2 jabłka
    – 11 szklanki wody
    – 1 łyżka masła
    – cukier do smaku.

  • Anastazja
    26 . 04 . 2015

    Dodam jeszcze, że chrapkę mam na zestawik numer trzy :)

  • ea
    26 . 04 . 2015

    Ja proponuje Indyka z ziemniaczkami i cykorią ;) danie po 10 miesiącu:)
    100g liści cykorii
    50g ziemniaków
    30 g mięsa z indyka
    woda
    40g obranej pomarańczy
    1 łyżka oliwi z oliwek
    mięso ziemniaki i cykorię rozdrobnić i ugotować na parzę ok 20 min potem dodać pomarańcze i oliwę i wszystko razem zmiksować :)
    Lub
    szparagi z szynką i ziemniakami
    150 g ziemniaków
    150 g świeżych szparagów
    40 g gotowanej szynki
    2 łyżki masła
    ziemniaki szparagi obrać umyć i zmiksować -ugotować na parze ok 20 min pod koniec dodać szynkę i masło i całość zmiksować :)
    Banalnie proste i wszystko w jednym urządzeniu :)

  • Oliwia
    26 . 04 . 2015

    Przepis sprawdzony, moja córcia UWIELBIA (ja z resztą też. …)
    -10 dag łososia (cielęciny lub królika wg preferencji Dziecka)
    -300 ml wody
    -marchewka
    -średni ziemiak
    -kawałek selera
    -łyżka swiezej natki pietruszki
    -łyżka kaszy jaglanej (dla zagęszczenia)
    ugotowane składniki zmiksować dla uzyskania gładkiej konsystencji.
    Smacznego! :)

    PS. Jakby jakimś cudem udało się nam wygrać to bardzo prosimy o zestaw nr. 3.
    PS. 2 marzę o kupnie babycooka a nigdy niczego nie wygrałam wiec byłoby miło haha ; D a tak poważnie to przepis polecam :)

  • Kasia M.
    26 . 04 . 2015

    Proponuję deserek z kaszą kus kus jagodami i truskawkami po 8m
    2 łyżki kaszki kus kus
    1 łyżka jagód
    kilka mrożonych truskawek
    łyżka jogurtu naturalnego

    Kaszę i owoce wrzucamy na moment do babycooka, kiedy kaszka napęcznieje wszystko rozdrabniamy, dodajemy łyżkę jogurtu i mieszamy,podajemy brzdącowi na deser.
    Nam przydałaby się miseczka :)

  • monika
    26 . 04 . 2015

    Ja polecam krem z jasnych warzyw, (maluchy nie muszą codziennie dostawać mięska . U nas w domu panuje wegetarianizm, ale córeczka mięsożerna :)
    Gotujemy na parze białe szparagi, pietruchę, kawałek selera (może uczulac,wiec na początek malutki kawałek i obserwować Oliego jeśli jeszcze nie jadł ) , marchewkę i ziemniaczki. Wszystko zmiksować na gładko. Do tego proponuję: kuleczki z kaszy pęczak (idealne do BLW) . Ugotować kaszę pęczak na kleisto, posiekać pietruszkę, dodać do kaszy i dosypać kilka łyżeczek mąki, tak aby dało się uformować kuleczki. Uparować chwilkę. Zdrowe i pyszne. Na deser mus, który moja córa uwielbia : garść liści szpinaku zmiksować z gruszką i bananem oraz polowa kubka ugotowanej kaszy jaglanej. Jako zdrowotną bombę można dodać łyżkę zmielonego lnu lub nasion chia. Smacznego Oli!

  • monika
    26 . 04 . 2015

    Jeśli dopiszę nam szczęście proszę o zestaw numer 1. Będzie idealny dla świeżo urodzonej drugiej córci :)

  • akloa
    26 . 04 . 2015

    Proponuje zupke ze szpinakiem, groszkiem i jablkiem.
    Zawsze robie na oko mniej wiecej po garsci szpinaku i groszku zielonego (groszek zawsze mrozony uzywam a szpinak swiezy jednakze mozna tez mrozony) , ze 2 jablka i 1-1/5 szklanki wody. Wszystkie skladniki pogotowac a na koniec dodac z lyzke kaszy mannej w zaleznosci jak chce sie miec gesta. Na koncu zblenderowac.
    Smacznego!
    Wybieram nagrode trzecia z pojemikiem silikonowym do mrozenia.

    Pozdrawiam Aleksandra

  • Kasia Harężlak
    27 . 04 . 2015

    Mi się Babycook spodobał już dawno, ale potem zaczęłam czytać o BLW i się wkręciłam :) Mamy jeszcze czas, ale myślę, że wypróbujemy najpierw tę metodę a jak u nas nie zda egzaminu to się będę zastanawiać nad kupnem pomocnika :)

  • ankabr82
    27 . 04 . 2015

    jako ze na chwile obecna mieszkamy w slonecznej ? Italii, to podamy przepis na „pasta al ragù” (obiad),a jako przystawka szparagi z serem feta.Jest to menu dla malucha raczej po 9 miesiacu. (to jest przepis na 10 porcji dla malucha- ok 600 ml, ale ja wykorzystuje dla sos dla reszty rodziny-tylko trzeba sobie do smaku „posolic”)
    – lodyga selera (ok 20 gr)
    -3 pomidory (ok 350 gr)
    -1 marchewka (ok 100 gr)
    -1 cebula mala (ok 80 gr)

    -120 miesa mielonego wolowego chudego

    -30 gr makaronu (muszelki, rurki, kokardki – wedle naszych upodoban, albo aby maly mogl chwycic w raczke)
    -1 lyzeczka sera startego (dla utrudnienia : lyzeczka parmezanu (musi byc dobrze dojrzaly 30-36 mies )

    mozna to ugotowacna jeden raz (A), albo (B)osobno zrobic przecier z pomidorow :
    wersja A: umyc pomidory i seler, obierz ze skorki pomidory , marchewke i cebule; pokroic na male kawalki; wrzucic do pojemnika warzywa, mieso, ziola(jesli lubicie); gotowac na parze okolo 20 min; odwrocic pojemnik; zmiksowac, wymieszac z makaronem, posypac serem, serwowac.
    wersja B: to najpierw ugotowac i zmiksowac pomidory (zrobic przecier), przelac do osobnej miseczki, dalej postepowac jak wersja A, na sam koniec dodac wedle gustu naszego przecieru do wywaru miesnego .
    Jesli za geste dodac wrzacej wody, jesli za rzadkie dodajemy przecieru

    PRZYSTAWKA (jedna porcja):
    -3 szparagi ( 150 gr)
    -ser feta kostki (15 gr)

    pokroic szparagi w male kawalki (aby mala raczka mogla chwycic i wsadzic do buzi)
    wrzucic do pojemnika , gotowac na parze 15 min (musza byc miekkie)
    ostudzic, posypac serem feta i podawac
    Smacznego!

    aaaaa jeszcze deser: (wyjdzie na okolo 3 porcje dla naszego malucha)
    -1 brzoskwinia (150 gr)
    -2 sliwki dojrzale (100gr)

    -2 lyzki jogurtu greckiego lub naturalnego (na jedna porcje, ok 60 gr)

    owoce umyc obrac ze skorki, pokroic na kawalki, gotowac na parze okolo 10 min (do miekkosci), zmiksowac (nasz mus owocowy)

    podawac 1/3 musu + 2 lyzki jogurtu
    et voila
    BUON APPETITO.

    nam by sie przydal taki fajny sliniak, jako ze mlody zaczyna przygody z jedzeniem, a i starszej siostrze by sie od czasu do czasu przydal :)
    podzrawiamy

  • Światzabaw
    27 . 04 . 2015

    Ostatnio nawet się zastanawiałam nad kupnem tego urządzenia baeba i jakoś na zdjęciach wyglądał normalnie, ale jak zobaczyłam w akcji to na prawdę zachciałam kupić i gotować zdrowiej

  • Kasia
    27 . 04 . 2015

    Dzień dobry : )

    Mam pytanie odnośnie fizjoterapeuty do którego chodzicie z Waszym maluszkiem.
    Czy poleciłabyś rehabilitację u tej osoby, a może macie dobrego lekarza który was pokierował?
    Jestem ciocią maluszka z autyzmem, który ma problemy ( z koordynacją krótko mówiąc). Szukam w Białymstoku osoby która zajęłaby się rehabilitacją. Mogłabym prosić o kontakt do waszego fizjoterapeuty ; )

    • Buuba
      27 . 04 . 2015

      tak, polecam z całego serca,
      Anna Jakubowska na sybiraków

  • Rozalia
    27 . 04 . 2015

    Jeżeli cała potrawa ma być przygotowana w babycook, to polecam obiadek z batatem :) dokładnie będzie to zupka kalafiorowa z batatem

    – batat
    – kalafior
    – por
    – seler
    – mięsko (cielęcinka, królik, kurczak)
    -masło lub olej rzepakowy

    Nie piszę ile czego bo każde dziecko je inne ilości i każda mama wie najlepiej jakie proporcje wybrać dla swojego malucha. U nas wcinał całe miseczki:)

    Jeżeli chodzi o dania, które mogą być częściowo przygotowane w innym garnuszku to polecam makaron z cukinia:)

    -drobny makaron
    -cukinia
    -masło
    -indyk

    Bardzo proste ale pyszne, mój mąż zawsze podjadał dla młodego z miseczki :)

    Deser: Mus z jabłka i awokado

    -ugotowane jabłko
    -dojrzałe awokado

    Szybko i smacznie :) Nawet jeżeli nie wygram to polecam wypróbować przepisy.

  • Ela
    27 . 04 . 2015

    A ja tak patrzę na te przepisy i widzę, że nikt nie wspomniał o buraczkach, samo zdrowie :)

    tak więc super przepis na buraczki z… kaczką! :)

    buraczki – 40g
    ziemniaczek – 50g
    pierś z kaczki – 15-20g
    jabłuszko – 60g – nada całemu daniu słodkiego smaku
    olej lub masełko (tylko takie prawdziwe) – łyżeczka – żeby lepiej się witaminki wchłaniały
    troszkę wody, najlepiej pozostałej po gotowaniu w Beaba, żeby zrobić odpowiednią konsystencję.

    Kaczkę proponuję pokroić w małe kawałeczki i ugotować w Beaba ze dwa razy (czyli około 30 minut wyjdzie) bo im dłużej kaczkę się przyrządza, tym smaczniejsza wychodzi.

    Na koniec wszystko miksujemy i mamy cudowną, buraczkowo czerwoną papkę ;)

    A jeśli nie mamy ochoty na ziemniaczki to zawsze można ugotować w koszyczku Beaba kaszę gryczaną, bardzo smaczną, zdrową i super pasującą do tego dania :) A zamiast jabłuszka można dać marcheweczkę, też słodka i smaczna ;)

    • Ela
      29 . 04 . 2015

      a, zapomniałam o zestawie :)

      Najchętniej to bym mix wzięła :D pojemniczek do mrożenia i miseczkę :D bo śliniaczek już mamy :)

      ale jeśli muszę wybrać to zestaw nr 3.

  • Mama Carla
    27 . 04 . 2015

    Witaj, oto nasz hit, który moja 10-mies. Tosia wcina jakby tydzień nic nie jadła ;)
    Krem z buraków i gruszek
    Najpierw robisz bulion – gotujesz w wodzie marchewkę, pietruszkę, kawałek selera. Przelewasz do szklanki. Warzywa i trochę bulionu mrozisz, będziesz mieć awaryjną zupkę warzywną w zamrażarce :) Gotujesz na parze tyle obranych buraków i gruszek ile zmieści się w pojemniku (ja zawsze robię więcej w parowarze i mrożę). Zasada jest jedna – dwa razy więcej buraków niż gruszek. Jak już jest miękkie to dodajesz bulion oraz trochę oleju ryżowego (jak nie masz, to może być oliwa z oliwek). Gotujesz, dodajesz majeranek, natkę pietruszki i lubczyk, miksujesz i gotowe! Naprawdę, ten przepis jest MEGA :)
    Chciałabym wygrać zestaw nr 3 :) Ew. 1 :)

  • Gumi-mam
    28 . 04 . 2015

    Ja zaproponuje taka prosta bombę witaminową :)
    Moj Gutek jak obiadek to tylko z mięskiem. . Do wyboru filet z indyka, kurczaka albo kroliczek. . Kilka rozyczek kalafiora kilka plasterkow ziemniaka i marchewka w kostkę. . Wszystko jednogarnkowe dlatego ja to tez uwielbiam. . Do wody dodaje lyzeczke ziol i łyżeczkę oliwy z oliwek. . Jak juz bedzie gotowe to dodaje do warzyw i mięska troche bulionu który powstaw. Wszystko blederuje i na koniec jeszcze łyżka płatków ryżowych, zatotowuje i mam dużo pysznej zupki.
    Na deser tez mam coś ulubionego. Szklanka dyni pokrojonej w kostke. Jedno jabłko tez w kostkę, wszystko wrzucamy do baby cooka. 15 min i gotowe. Jeszcze tylko blender i słodki deser gotowy.
    A moj ulubiony deser z dzieciństwa to tarte jabłko i do tego pokruszone biszkopty. Mniammmm

  • Patrycja
    28 . 04 . 2015

    Ja proponuje zupke ze szparagow. 10 bialych łebków od szparagow, 1 srednia marchewka,korzeń od malej pietruszki,plus koperek. Pycha! Mozna dodatkowo podawac z duszonym ziemniaczkiem ;)

    Gram o zestaw numer trzy z bardzo przydatnym pojemnikiem do mrozenia;)

  • Tolimam
    28 . 04 . 2015

    A ja dla synka proponuje rybkę na obiadek :) Składników nie podaje w gramach bo ja wszystko na oko przygotowuje, zależy od apetytu dziecka a moje dzieci lubią pojeść :D
    Łososia gotujemy w wodzie lub na parze (jeśli ktoś posiada takie luksusy ;) )
    Ryż ugotowany,
    Świerzy kuperek,
    kilka kropel oliwy z oliwek lub jak kto woli troszkę masełka
    dla mojego łakomczuszka dodaje extra łyżeczke śmietany ;)
    a żeby było tak na maxa zdrowo często dodaje ugotowane warzywka w zależności co w lodówce np. kawałeczek marcheweczki, pietruszki, selerka, :)
    A teraz pomarzę….o zestawie nr 3 :)

  • Mama dziewczyn
    30 . 04 . 2015

    Ostatnio zachwycił mnie batat. Nigdy go wcześniej nie używałam i nie sądziłam, że może dać taki fantastyczny smak. Przetestowałam ów smak na mojej 7-miesięcznej córce, kiedy wypróbowała nowy smak zaczęła cmokać ;-)
    Wersja podstawowa:
    Warzywa: batat, marchewka, pół ziemniaka (można dołożyć mięso królik, indyk, kurczak) ugotować, następnie dodać pół łyżeczki masła lub oleju rzepakowego zmiksować lub przetrzeć.
    Wersja rozbudowana:
    j.w. dodajemy także amarantus (żelazo), jogurt (lub mleko), które nadaje kremowej konsystencji.

    Ważne ostrzeżenie: smakuje również dorosłym, więc trzeba uważać, żeby starczyło dla dzieci ;-)
    Bardzo by mi się przydały pojemniczki do zamrażania, dlatego wybieram zestaw numer 3

  • Ada
    02 . 05 . 2015

    Porcja delikatnego mięsa
    Pół jabłka
    Listek mięty
    Żółtko
    Zamiast soli-lubczyk

    Mięso mielę i mieszam z tartym jabłkiem i odrobiną świeżej mięty i żóltkiem.
    Gotuję na parze, albo rosole z warzyw
    Pycha!!

    Ps. Dla dorosłych wersję robię mocniej doprawioną.

  • asia
    03 . 05 . 2015

    Kocham gotowanie na parze, a że z drugim synusiem lubię odważne smaki, u nas się bardzo sprawdza RYBKA A’LA ‚PO GRECKU’ w wersji dla najmłodszych smakoszy :) <przepis dostałam od przyjaciółki matki-Polki, przeszedł kilka modyfikacji i już mamy TEN smak. Dodam, że Franki zajadał tę rybkę na Wigilii, ale do rzeczy, kochani, do rzeczy :))
    POTRZEBUJEMY:
    ok 200 g filetu np. z dorsza;
    2 małe marchewki;
    ok 1/5 małego selera (z nim ostrożnie, bywa uczulający);
    kilka plasterków pora
    kilka plasterków małej i delikatnej cebulki;
    1 pomidor ;
    listek laurowy;
    ziele angielskie;
    odrobina cynamonu;
    odrobina imbiru;
    1-2 goździki.
    Wykonanie:
    Filecik gotujemy na parze ok 5 minut. Warzywka obieramy i ścieramy na tarce (u mnie na grubych oczkach, mały ma już kilka zębuchów i fajnie gryzie), cebulę i pora kroimy, Warzywa gotujemy na parze z listkiem laurowym, zielem angielskim i goździkiem – u mnie gotowanie trwa ok 6-7 minut, tak, by ich nie rozgotować. Opcjonalnie można dodać odrobinę cynamonu i imbiru, nie jest to konieczne, ale dzięki temu zapachy i aromaty są boskie :). Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę, blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy ugotowane wcześniej składniki, mieszamy. I voila! Cudna, aromatyczna i witaminowa porcja zdrowia gotowa :) Dodam, że część rybki można sobie doprawić solą, pieprzem i zajadać samemu na obiad. Pracy trochę przy tym jest, ale sama chciałaś :) Pozdrawiam wiosennie! :)

    • asia
      03 . 05 . 2015

      cholender, filetu miało być 100 gram, 200 też może być ok, ale wówczas warto dodać odrobinę więcej warzyw :) aaa, i zestawik nr 3 do nas się uśmiecha :)

  • GUMI-mam
    04 . 05 . 2015

    Juz tu byłam, ale własnie sobie przypomniałam jeszcze jedne pyszności, które serwuje mojemu Gumisiowi. Nasz młody jest wielkim fanem płatków ryżowych, a w sumie chłopcy są w podobnym wieku (8m) to myślę że i Wam posmakuje :)
    Najpierw obiad :)
    Do miseczki na parę wrzucamy pokrojony w kostkę filet z indyka, albo króliczek :) Dodajemy groszek i marchewkę ( my o tej porze roku uzywamy mrożonek) Gotujemy do miękośći ( nie wiem ile to w minutach bo nie mamy Baby Cooka).
    Jak juz bedzie gotowe to blendujemy z łyzeczką oliwy z oliwek. Między czasie w małym garnuszku gotujemy szklankę wody, i do wrzątku wsypuje 3-4 łyżki płatków ryżowych. Gotuje czesto mieszając przez ok 5 min) W razie potrzeby podlewam jeszcze wodą, lub odsączam z nadmiaru, zalezy jakie płatki i jaka porcja :) Mieszam powstały miks z kurczaka z płatkami i wcinamy na ciepło :)

    Jeszcze bardzo prosty i sycący podwieczorek, również z płatkami :)
    Płatki gotujemy tak jak w przepisie powyżej lub wg. opisu na opakowaniu. Obieramy jedną gruszkę i jedno jabłoko. kroimy w kostkę. Gotujemy na parze przez 5 min i mieszamy z przygotowanymi wczesniej płatkami. Aaaaaa no i rozdrabniamy owoce widelcem a płatki podajemy nie rozdrabniane bo i tak są mięciutkie, a dzieci muszą już się uczyć rozdrabniać jedzonko :) My nie mamy żadnego zęba i sobie świetnie radzimy :)
    a chrapkę mam na zestaw nr 3 :D

  • GUMI-mam
    04 . 05 . 2015

    Jeszcze zapomniałam dodać, że jeżeli Twoi chłopcy są łasuchami to w podwieczorku płatki ryżowe można ugotować zamiast na wodzie na soku jabłkowym, lub jabłkowo – gruszkowym :) Wtedy jest smak bardziej intensywny i słodszy :) My narazie wolimy wersje light

  • KasiaS
    04 . 05 . 2015

    Moja propozycja, która sprawdza się u niejadków w pracy (jestem nianią):
    batat + łosoś + kalafior + brokuł

  • Aga
    04 . 05 . 2015

    Mam nadzieje, że się z niczym nie powtórzę.
    Zupka np. buraczana:
    4 buraki, 4 ziemniaki, 2 marchewki, natka pietruszki, łyżka masła i zależnie od wieku dziecka mięso z indyka.
    Jedyny dodatkowo zabieg to upieczenie buraków w piekarniku, ugotować ziemniaki, marchewkę i mięso, dodać buraczki, łyżkę masła i natkę pietruszki a następnie zmiksować i gotowe!
    Zupa z soczewicy jako inna alternatywa:
    szklanka czerwonej soczewicy, ziemniaki, marchewka, łyżka masła i natka pietruszki. Płuczemy soczewicę a następnie gotujemy wraz z ziemniakami i marchewką, następnie dodajemy łyżkę masła i natkę.Dla młodszych dzieci miksujemy.
    Dorsz z groszkiem:
    Kawałek fileta z dorsza, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2 łyżki zielonego groszku (może być mrożony), mały pomidor, koperek. Warzywa obieramy gotujemy, pomidor po sparzeniu i obraniu ze skórki dodajemy do warzyw. Po chwili do gotujących się warzyw dodajemy filet z dorsza i jeszcze chwilę gotujemy.
    Mus jaglany z żurawiną/borówkami:
    Jabłko, pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki soku jabłkowego, kilka sztuk żurawiny/borówek, szczypta cynamonu. Kasz gotujemy, następnie dodajemy jabłko,sok z jabłka, namoczoną żurawinę lub borówki, szczyptę cynamonu i miksujemy. Pychota! Można też zmiksować wszystko poza owocami żurawiny/borówek i je dodać na końcu jako przybranie
    Owocowy mus
    Gruszka, banan, jagody/maliny – lekko podgotowujemy gruszkę z jagodami dodajemy banana i wszystko miksujemy na gładki mus. Łatwo, szybko i przyjemnie!
    Oby komuś przydały się powyższe przepisy, są szybkie a dania pożywne :)

  • Irena
    04 . 05 . 2015

    Moja propozycja jest taka:

    zupka rybna
    1/2 małej marchewki
    ziemniak
    plasterek cukinii łyżeczka masła
    20g świeżego filetu z ryby (np. okoń, sandacz, mintaj)
    Warzywa umyć i obrać ze skórki. Marchewkę, ziemniaki, cukinię pokroić. Włożyć do Babycooka i ugotować na parze aż będą miękkie. Osobno ugotować rybę. Podzielić na kawałki, wyjąć ości i dodać do warzyw. Dodać łyżeczkę masła i zmiksować. Na koniec doprawić posiekanym drobno koperkiem.

    mam chrapkę na zestaw nr 3 :)

  • Irena
    06 . 05 . 2015

    Napisz mi proszę dlaczego akurat ten model Babycooka wybrałaś. Jest jeszcze drugi model. Czym one się różnią? Zastanawiam się nad kupnem i myślałam raczej nad tym drugim.
    pozdrawiam :)

    • Buuba
      06 . 05 . 2015

      Ten drugi ma większy pojemnik, a ja sugerowałam się raczej wyglądem :) choć teraz osobiście wybrałabym ten drugi! ;)

  • ea
    12 . 05 . 2015

    kiedy będa wyniki?:)

    • Buuba
      12 . 05 . 2015

      jak zabiorę się za gotowanie :) bo muszę zwycięski wpis ‚obgotować’ :)

  • Juliana
    12 . 02 . 2016

    ewelinadziewcyzny po co sie tak meczycie?? salkpira to aborcja a poza tyym cierpicie przez to!!! dajcie sie spokoj, uzywajcie prezerwatyw, co facet nie chce??? to niech sie wypcha!!! najwazniejsze jest Wasze zdrowie- wy rodzicie wiem cos o tym bo mam coreczke, cierpicie uslugujecie facetom, dlaczego tak sie dajecie??? badzcie rozsadne- nie zakladajcie spiralek dla wygody mezczyzn bardzo was prosze!!!

  • […] Portions do zamrażania już gotowych porcji obiadków. Sama nie używam, ale wiem że Buuba bardzo sobie chwali. Cena ok 53zł. 8 i 9. Koszyczki do przypraw. Trzyma przyprawy w rydzach, tak […]

What do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *