Close
MATKA – CZŁOWIEK BARDZIEJ PRODUKTYWNY, POMYSŁ NA PYSZNĄ I LEKKĄ PIZZĘ

MATKA – CZŁOWIEK BARDZIEJ PRODUKTYWNY, POMYSŁ NA PYSZNĄ I LEKKĄ PIZZĘ

 

Nawiązując do tytułu, sama widzę po swoim przykładzie jak zmieniło się moje życie gdy zostałam matką. Nie pamiętam już co to jest spanie do 13stej, ani wylegiwanie się plackiem cały dzień na kanapie, chodzenie w piżamie do 15stej i tak dalej mogę wymieniać w nieskończoność. Teraz każde wyjście z domu musi być zaplanowane pod małego szkraba, ogromniasta torba z piciem, przekąską, pieluszkami, chusteczkami, ubrankiem na zmianę itp. Czy wózek pakować do bagażnika, czy nie trzeba, a nie daj Boże zapomnisz smoczusia!!! Choćby 10km trzeba było się wracać do domu – wracasz. Codziennie kładziesz się i wstajesz z kurami, ale za to jaki jest z Ciebie człowiek produktywny! Ósma godzina, a dziecko czyste, pieluszka zmieniona, je śniadanko, Ty też jesteś prawie ogarnięta. Jest czas na spacer, na zakupy, na ogarnięcie mieszkanka, i raz na jakiś czas nawet męża uraczysz obiadem jeśli do tego wolnego czasu dojdą też chęci. Bo czasem ich brak, gdy taki mały szkrab uczepiony do łydek Twych, lub gdy Ty w kuchni uwielbia wyrzucać przyprawy z szuflady (o zgrozo!) albo walić szafkami jak najgłośniej (to jeszcze jest do przeżycia). Teraz jeszcze dodatkowo pogoda wszystkiemu temu dopisuje, dzięki promieniom słonecznym jest więcej w naszym organiźmie witaminki D i hormonu szczęścia, dlatego mamy większe chęci na działanie:)

DSC00818

Pomysł na pizzę z powyższego zdjęcia zaczerpnęłam ze starej gazety, segregowałam, które do oddania, do wyrzucenia, do zatrzymania itp. Mocno go zmodyfikowałam, tak by pasował pod nasze potrzeby, i by mogła się nim najeść cała rodzinka!

LISTA ZAKUPÓW: rukola, oliwki, ser camembert, mięso mielone, 2 cebule, czosnek(2 ząbki), koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce bez skórki, rolka ciasta francuskiego, przyprawy (zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, cukier, papryka słodka), masło, mąka, bułka tarta

page

Przygotowanie: 2 ząbki czosnku siekamy, obieramy 2 cebule i kroimy w piórka. To wszystko zeszklimy na patelni. Następnie dodałam pół opakowania mięsa mielonego z szynki, oraz wszystkie przyprawy (jak wyżej). Gdy to wszystko zostało podsmażone, dorzucamy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy. Przygotowujemy formę o średnicy nie większej niż 30cm, smarujemy ją masłem i posypujemy mąką. Nastawiamy piekarnik na 175st z termoobiegiem na grzanie góra dół, jeśli bez termoobiegu to na 200st. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego, ja podzieliłam je na dwie większe części i jedną mniejszą, tak by było łatwiej dopasować ją do okrągłej formy. Niedbale zawinęłam brzegi i dopasowałam je, ciasto musi pokryć całe dno tortownicy. Przed wyłożeniem farszu należy ciasto posypać odrobiną bułki tartej. Wykładamy farsz, kroimy ser, układamy go wedle uznania, tak samo z oliwkami. Nie zapomnijmy jeszcze posmarować brzegów ciasta masłem, by nam się mocno nie spiekły. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu, pozostawiamy na 10minut, choć wiem, że to bardzo trudne. I gotowe! Wszystkim smakowało!! Nasza trzyosobowa rodzinka zjadła wszystko od razu! ;)

DSC00836

 

Close