Close
WPROWADZANIE GLUTENU DO DIETY NIEMOWLĘCIA

WPROWADZANIE GLUTENU DO DIETY NIEMOWLĘCIA

Kiedyś nie przywiązywano uwagi do glutenu, dopiero na przełomie ostatnich lat zmieniły się zalecenia dotyczące przyjmowania go przez najmłodszych na tej planecie. Kiedyś gluten wprowadzano na przełomie 10msca życia, teraz przesunięto to na 5ty miesiąc. Aby zapobiec chorobie trzewnej celiakii i alergii na gluten w przyszłości powinnyśmy się tym tematem zainteresować.

Gluten jest białkiem występującym w pokarmach mącznych, więc występuje w zwykłych makaronach czy pieczywie.

Nasza pediatra zasugerowała nam już wprowadzenie glutenu, gdyż Bubek 30 września skończył 5 miesięcy, dostaliśmy broszury informacyjne i kolejne wytyczne, różnią się one dla dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym, i dla dziecka karmionego piersią (czas wprowadzania).

 

Dla dzieci karmionych piersią gluten wprowadzamy najwcześniej w 5tym miesiącu życia, a najpóźniej w 6. Wprowadzamy go bardzo stopniowo, raz dziennie pół łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego (tj. 2-3g). Po dwóch miesiącach możemy zwiększyć dawkę dwukrotnie (6g.)

Kaszkę lub kleik możemy rozrobić w 100ml wody lub dodać do przecieru warzywnego, który dziecko już zna i jadło go wcześniej.

Obserwujmy swoje dziecko i pamiętajmy, że karmienie piersią, jeszcze przez dwa miesiące od momentu wprowadzenia glutenu chroni nasze dziecko przed chorobą oraz alergią.

Gdy zauważymy jakieś objawy natychmiast odstawiamy gluten i opóźniamy jego wprowadzenie.

Objawy jakie mogą wystąpić to:

-wymioty

-biegunka

-zmiany skórne (pokrzywka) bądź atopowe zapalanie skóry

Większość dzieci z alergii na gluten wyrasta, jednak z celiakii już nie. Pamiętajmy, żeby wprowadzanie najpierw skonsultować z pediatrą naszego dziecka.

Ja boję się strasznie wprowadzania glutenu, ale zamierzam już to zrobić ‘na dniach’.

 

A Wy drogie Mamy wprowadziłyście już gluten dla swojej pociechy?

Przywiązywałyście do tego uwagę?

 

DSC07580

 

Close